Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Nyt samarbejde mellem Nationalmuseet og BL

Nationalmuseet har indgået et nyt og spændende samarbejde med BL (Danmarks Almene Boliger) i forbindelse med BLs kampagne Vi samles. Museets forskningscenter for sociale bymodeller (SUMO) bidrager til festivalerne med det oplevelsesbaserede forsknings-projekt Branden i Fælleshuset, som er bygget op omkring et rullende kulturhistorisk escape room-mysterie, der foregår i en campingvogn.







Branden i Fælleshuset


Hør Morten Nielsen fortælle om projektet 'branden i fælleshuset'

Videoproduktion: Kåre Kiib



Branden i Fælleshuset: Escape Room

Escape room’et er bygget op omkring seks nedslag i kulturhistorien, hvor forskellige tiders fællesskaber og byggede miljøer er i centrum, og hvor ild som til alle tider har været en samlende og fællesskabende faktor, spiller en ganske særlig rolle. Fra stenalderbondens rituelle offerpraksis med brændt flint ved Sarup på Fyn og renæssancens kirkelige handlinger under Christian d. 4. med den ødelæggende brand på Kronborg Slot i 1629 til den beboerdemokratiske bevægelses fødsel og udvikling i 1970’erne med friskbrygget, skoldhed kaffe på kanden. Når mysteriet er løst, gåderne er gættet og koderne knækket, vender deltagerne tilbage til nutiden, hvor de både vil møde sig selv, deres naboer og beboere fra de øvrige festivalbyer. Med deltagernes Escape Room-oplevelse og det unikke møde mellem fortid og nutid, det lokale og det nationale som empirisk udgangspunkt, vil museets forskere gennem samskabende workshop-aktiviteter under de fem festivaler undersøge, hvilke fællesskaber beboerne tidligere har deltaget i, hvilke fællesskaber de aktuelt gør brug af, samt hvilke visioner de har for fremtidens fællesskaber. Undersøgelsen afsluttes med en digital udstilling på Nationalmuseets hjemmeside, hvor lokale genstande, historier og beboerskabt indhold fra workshopaktiviteterne præsenteres.



Fællesskaber gennem kulturhistorien

Gennem hele kulturhistorien har mennesket indgået i forskellige former for fællesskaber. Den danske kulturhistorie er fyldt med eksempler på mangfoldige fællesskaber, der til alle tider har været afhængige af den konkrete historiske kontekst, de sociokulturelle forhold og de herskende magtstrukturer. Branden i Fælleshuset dykker ned i seks meget forskellige fællesskaber fra stenalder til nutid, som festivaldeltagerne kan opleve ansigt til ansigt i det rullende escape room.



Branden i Fælleshuset
Stenalderen - Stenøkse
Branden i Fælleshuset
Bronzealderen - Egtvedpigens bæltespænde
Branden i Fælleshuset
Vikingetiden - Jellingestenen
Branden i Fælleshuset
Renæssancen - Chr. Den 4.s Corona Danica mønt]
Branden i Fælleshuset
1800-tallets landbosamfund - Drikkebæger
Branden i Fælleshuset
60'er og 70'ernes almene boligområder - Kaffekande


Presse og medieomtale



Tak til




Branden i Fælleshuset
Branden i Fælleshuset
Branden i Fælleshuset
Branden i Fælleshuset
Branden i Fælleshuset
Branden i Fælleshuset