Udfører en søgningSøg
1 af 6
ChevronrightChevronrightChevronrightChevronright

Modtag vores nyhedsbrev

* indicates required
Åbningstider og priser

Sensationelt nyt om den store runesten

Nu kan forskere fra blandt andet Nationalmuseet afsløre, hvem der huggede runerne på Jellingstenen. For lidt ligesom håndskrift er individuel og kan identificere skriftens ejermand, viser runer sig også at afspejle runeristeren, selvom de er hugget i sten.

3D-scanninger af runesten gør det muligt at komme helt tæt på huggesporene, og derfor kan forskere skelne de forskellige runeristeres huggeteknik fra hinanden. Enhver øvet stenhugger holder mejslen i en bestemt vinkel og slår med en bestemt styrke med hammeren, og det kan aflæses i den vinkel huggesporene har og afstanden mellem dem. Den motorik, der opøves ved sådan et arbejde, er individuel. Derfor kan forskerne nu afsløre navnet på den runerister, der ristede Jellingstenen.

Navnet er Ravnunge-Tue. En runerister fra vikingetiden, hvis navn næppe er velkendt i befolkningen, men som til gengæld er ganske kendt blandt fagfolk, da han står bag flere runesten i området omkring Jelling.

Det er fra Læborg-stenen lidt uden for Vejen, vi kender hans navn. For den samme huggeteknik, som kan spores i runerne på Jellingstenen, findes også på Læborgstenen, der står cirka 30 kilometer sydvest for Jelling, og hvor runeindskriften lyder: ”Ravnunge-Tue huggede disse runer efter Thyra, sin dronning”.

Mød Lisbeth Imer i Kongernes Jelling tirsdag 31/10, hvor hun fortæller mere om opdagelserne og deres konsekvenser. Klik på billedet nedenfor for mere information og billetkøb.

Kongernes Jelling

Velkommen til vikingekongernes Jelling!

I Jelling findes de mest markante bygningsværker fra vikingetiden. Her nævnes Danmark for første gang, her starter kongerækken, her markeres trosskiftet, og her har vi navnene Gorm, Thyra og Harald.

Lige nu bliver der arbejdet på livet løs omkring Kongernes Jelling. Det handler om at markere vestsiden af palisaden og ny belægning på veje og stier indenfor. Du kan læse mere her.

Dette betyder også omlægning af trafikken, så kommer du i bil, sigt da mod parkeringspladsen på Kollegievej 22. Her er der også ladestationer og et særligt område for autocampere.

Busser må heller ikke længere køre til døren. Her hedder busparkeringen Herningvej 3A

Bluetooth is Coming Home!

Bluetooth is Coming Home!

Den verdensberømte trådløse teknologi fylder 25 år, og det fejrer vi i og omkring Jelling.

Du kan også være med. Se mere her

Kongernes Jelling

Monumentområdet

Ude på området ligger de to høje og mellem den står de to runesten, der beretter om kongernes magt. I landskabet er skibssætningen og palisadeforløbet markeret. Her er der masser af plads at boltre sig på, og der er mange borde og bænke.

Kongernes Jelling

Café

Hold pause i vores lille café. Tag en kop kaffe eller en sandwich. Kommer i en flok, kan I forudbestille fra vores menukort.

Kongernes Jelling

Møde, konference eller ???

Skal du brug et lokale i et par timer, eller skal du afvikle et dagsmøde med forplejning, så se vores tilbud her, eller ring 41206333 (hverdage 10-13) og hør om mulighederne.

Kongernes Jelling

Verdensarv og UNESCO

Oven på 2. verdenskrigs ødelæggelser besluttede FN at gøre en indsats for at bevare kulturarv. Det førte til det, vi i dag kender som UNESCO's Verdensarvsliste.

Kongernes Jelling

Oplevelsescenter

På museet Kongernes Jelling fortæller vi historierne om vikingetiden, kongerne og deres byggerier, trosskiftet og Danmark. Det gør vi i en moderne interaktiv udstilling med plads til undersøgelser og forundring.

Kongernes Jelling

Rundvisninger og foredrag

Et besøg i Kongernes Jelling byder på mange forskellige muligheder. Vi tilbyder et bredt udvalg af formidlingsaktiviteter tilpasset forskellige grupper.

Kongernes Jelling

Butik

I vores butik finder du et stort udvalg af souvenirs, kopier af vikingesmykker, bøger, spil og t-shirts. Det er også her, du kan købe en is eller en flaske vand.

Kongernes Jelling

Særligt lige nu

Hvad sker der ellers i huset?

Nyhedsbrev

Klik her og modtag vores nyhedsbrev

Åbningstider og priser

10 - 17, mandag - søndag

Gratis adgang