Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Vikingetiden (800-1050)

Oldtiden i Danmark slutter med vikingetiden, som er betegnelsen for perioden fra 800 til 1050 e.Kr. Under vikingetiden dukkede de første konger op, hvis magtområde stort set svarede til det nuværende Danmark. Navnet 'Danmark' er kendt fra udenlandske kilder fra omkring 900 e.Kr., og på dansk grund nævnes det første gang på Kong Harald Blåtands runesten i Jelling omkring 965. I slutningen af vikingetiden hørte endda dele af England og Norge under den danske konge.

Vikingetiden var en tid med sejlads og udfærd til fjerne egne. Vikingerne sejlede ud med skibe og flåder for at handle, skaffe indtægter og erobre nyt land. De mange sølvskatte, som de kom tilbage med, kan du studere her. Vikingetiden var også den periode, hvor den gamle asatro og de nordiske guder blev afløst af kristendommen. Læs her om stormanden fra Mammen, som i år 970/71 blev gravlagt med et stort udstyr, pragtøkse og vokslys – den gamle nordiske gravskik kombineret med den nye kristendom.

Børneskeletter

Horn i hjelmen

Vikingemad: Rugbrød

Besærkere

En viking tager tøj på

Hvad er en valkyrie

I videoen fortæller museumsinspektør Flemming Kaul om vikingerne

Vild med vikinger?

Vikingetiden (800-1050)

På vores vikinge-facebookside handler det om vikinger, deres tøjstil, madvaner og meget andet. Vikingenews for entusiaster!

Vikingetiden (800-1050)

I graven ved Mammen blev en stormand begravet i vinteren 970-71 e.Kr. Med sig fik han bl.a. sin kostbare dragt, en pragtøkse med indlagt sølvdekoration og et stort vokslys. Mammengraven