Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Vikingernes "grafitti"

De spor, som vikingerne har efterladt sig, består ikke af nuancerede skriftlige kilder, der kan forklare, hvorfor de gjorde, som de gjorde. Vikingerne selv efterlod sig kortfattede tekster skrevet med runer. Deraf er der nogle, som belyser vikingernes færden ud i verden.

Et af de mest kendte eksempler ses i moskeen Hagia Sofia i det nuværende Istanbul, Tyrkiet. Her har to vikinger været på besøg og indridset deres navne med runer inde i bygningen, som dengang var en kirke. De hed Halvdan og Are. Istanbul, som dengang hed Konstantinopel, var hovedstaden i Byzans – en af stormagterne i 900-tallet. Vi har beretninger, der fortæller om vikingernes togter til Konstantinopel, hvor de plyndrede. Men det fortælles også, at de var ansat som livvagter for den byzantinske kejser. Måske var Halvdan og Are ansat som livvagter ved hoffet?

En viking og en løve

Et andet kendt eksempel er en løvestatue af marmor. Den stod i vikingetiden i Athens havn Piræus, da Grækenland var en del af det Byzantinske Rige. Her har en viking også været på besøg. Ser man godt på løven, kan man se et runebånd, som slynger sig på skulderen. En viking stod måske på vagt i Athen og indridsede den lange sætning? Desværre har vind og vejr og kampe ved havnen gjort indskriften ulæselig. Graffiti og tags kendes altså også fra vikingetiden.

Vikingernes ”graffiti”
Runer med nordiske navne i Hagia Sofia-kirken fra 800-tallet.
Vikingernes ”graffiti”
Løven med sit slyngede runebånd på skulderen. Foto: Mararie
Vikingernes ”graffiti”
I dag står løvestatuen i Venezia, Italien, hvortil den blev bragt som sejrstrofæ i 1687. Foto: Mararie
Vikingernes ”graffiti”
Tegning hvor man tydeligt ser det slyngede runebånd på skulderen.

Sandt eller falsk om vikinger og tatoveringer? Se videoen nedenfor.