Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Gorm den Gamle, Harald Blåtand og Svend Tveskæg

Vi lærer ofte, at kongerækken begynder med Gorm den Gamle – men der var konger før ham. At Gorm ofte fremhæves som den første konge skyldes, at han er den første, der nævnes i samtidige, danske skriftlige kilder, nemlig de to runesten i Jelling. Gorm var gift med Thyra og far til Harald Blåtand. Og både far og søn var involveret i opførslen af de forskellige monumenter i Jelling.

Gorm regerede indtil sin død omkring 958 e.Kr., hvorefter Harald Blåtand overtog magten og regerede i perioden 958-987 e.Kr.  Haralds Blåtand havde en søn: Svend Tveskæg, som med kamp tog magten fra sin far. Svend stod i spidsen for flere store vikingetogter mod englænderne, og han var i en periode konge over både Danmark, Norge og England. Han skal – ligesom sin far – være blevet gravlagt i Roskilde Domkirke.

Gorm den Gamle, Harald Blåtand og Svend Tveskæg
Træfigur fra Jelling.

Kobberstrukne portrætter af Jelling-kongerne, udført af Albert Haelwegh, trykt i 1685.

De fem kobberstik ligger i et fotoalbum, hvor du kan bladre. For at bladre skal du blot klikke på pilene ude i siderne. Hvis du ønsker at gå mere på opdagelse i billederne, kan du klikke på selve billedet, hvorefter det åbnes op i en større version. Her kan du zoome ind og ud i billedet.

Jelling


På Jellingprojektets site kan du finde meget mere information og Jelling generelt, ligesom du kan læse mere om Gorm den Gamle og Harald Blåtand.