Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Gorm (? - 958/959)


Det er ikke meget, vi med sikkerhed ved om Gorm den Gamle. Han var vikingekonge og gift med Thyra, far til Harald Blåtand og i følge Saxo og sagaerne havde han også en søn der hed Knud. Gorm havde hovedsæde i Jelling og blev ligeledes begravet i Jelling i den ene af de to store gravhøje. Senere blev han sandsynligvis af sin søn Harald flyttet ind under gulvet i Jelling kirke. Her blev i hvert fald i slutningen af 1970'erne fundet skelettet af en mand, som var blevet lagt i graven i en meget fornem dragt med indvævede guldtråde. Hvis det er Gorm, kan vi endvidere sige så meget om ham, at han var et sted mellem 35 og 50 år, da han døde. Han var ca. 1.72 meter høj og ikke særligt kraftigt bygget, og desuden havde han haft slidgigt i ryggen og problemer med tænderne.
                      
Om Gorm fortælles det ellers, at han var en kraftig modstander af kristendommen, så det kan virke lidt bagvendt, hvis han endte med at blive begravet i en kirke.

Gorm er stamfader til den danske kongefamilie, og selv om linien ikke altid er direkte, kan den dog føres op til vores nuværende regent Dronning Margrethe 2.

Begivenheder i Gorms regeringstid


934: Danerne betaler skat til den tyske konge, Henrik 1.
936: Gorm afviser Biskop Unnis anmodning om tilladelse til kristen mission
948: Ærkebiskop Adaldag af Hamborg-Bremen indvier biskopper til Slesvig, Ribe og Århus.

Jellingprojektet


Det omfangsrige forskningsprojekt, Jellingprojektet, indeholder masser af viden om de danske konger Gorm den Gamle og Harald Blåtand.