Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Christian 5. (1670 - 1699)

Biografi


Christian 5.`s regeringstid stod i Enevældens tegn. Det viste sig bl.a. ved kroningen, hvor Christian selv satte kongekronen på sit hoved. Kongemagten var guddommelig af natur og kongen var Guds stedfortræder på jorden. I praksis betød det dog ikke, at Christian selv styrede landet. Han støttede sig i høj grad til sine embedsmænd; til tider så meget, at magten reelt blev taget ud af hans hænder.

Et eksempel herpå er den store indflydelse, rigskansler Peder Griffenfeld fik i de første år af Christians regeringstid. Kongen var formentlig ikke den store politiske begavelse, og Griffenfeld løb regulært om hjørner med ham. Det fik dog en ende, da Griffenfeld fik en højforræderisag på nakken og blev dømt til døden. Kongen forbarmede sig dog over ham og ændrede dommen til livsvarigt fængsel.

Men var kongen ikke den skrappeste politiske begavelse, var han til gengæld en af de mest folkelige blandt Enevældens konger. Han holdt især meget af store jagtselskaber og andre folkeforlystelser. Og det var da også efter et jagtselskab og et sammenstød med en kronhjort, at han døde den 25. august 1699.

Begivenheder


1673: Griffenfeld bliver Rigskansler.
1675: Krig mod Sverige: Den Skånske Krig.
1676: Griffenfeld dødsdømmes.
1661: Enevælden indføres.
1676: Ole Rømer opdager "Lysets tøven" (lysets hastighed)
1681: København får sin første offentlige gadebelysning.
1683: Danske lov offentliggøres. (Første samlede danske lov)

Slægten


Gift med: Charlotte Amalie af Hessen-Kassel
Far: Frederik 3.
Mor: Sophie Amalie af Braunsweig-Lüneburg
Farfar: Christian 4.
Farmor: Anna af Brandenburg
Morfar: Georg af Braunsweig-Lüneburg
Mormor: Anna Eleonora af Hessen-Darmstadt
Børn: Frederik 4., Sophie Hedevig og Carl.