Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Christoffer 3. af Bayern (1440 - 1448)

Biografi


Da Erik af Pommern blev afsat, kom nevøen Christoffer af Bayern til og blev konge i både Danmark, Norge og Sverige - dog først efter at have accepteret at regere sammen med de tre landes rigsråd. De helt store konflikter blev det da heller ikke til. I Danmark stoppede han de bondeoprør, som havde medvirket til Eriks fald. Norge gik til at begynde med sine egne veje og var optaget af kampe med Hansestæderne, mens Sverige reelt blev regeret af det svenske rigsråd.

Christoffer holdt forbindelsen til hjemlandet Bayern ved lige, og var til Rigsrådets utilfredshed meget velvillig over for tyskerne. Dette gav sig bl. a. til udtryk ved, at han begyndte at blande sig til fordel for Hansestæderne i disses konflikt med Norge, og at det ofte vrimlede med tyskere ved hoffet.

Christoffers eftermæle er lidt blandet. Svenskerne kaldte ham Barkekonge, fordi der i hans regeringstid var så meget sult, at folk skulle have spist bark. Tyskerne havde et pænere billede af ham som en munter og velnæret lille tysk mand, der elskede fester og optog.

Begivenheder


1441: Christoffer bliver svensk konge.
1441: De jyske bønder gør oprør. De lider dog et knusende nederlag ved Skt. Jørgensbjerg i Hanherred.
1442: Christoffer bliver norsk konge.

Slægten


Gift med: Dorothea af Brandenburg
Far: Johann 1. af Neumarkt
Mor: Catharina af Pommern
Morfar: Vartislav 7. af Pommern
Mormor: Marie af Mecklenburg
Børn: Ingen