Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Erik 3. Lam (1137 - 1146)

Biografi


Da Erik Emune døde var Erik Lam den eneste voksne kandidat til posten som konge. Han var nevø til Erik Emune og havde været nært knyttet til kongen.

At Erik var det eneste voksne kongsemne betød dog ikke, at der dermed var fred. Oluf, der var barnebarn af Erik Ejegod, kunne i et vist omfang også gøre krav på tronen og forsøgte derfor at bekæmpe Erik Lam. Han blev dog besejret og dræbt ved et slag uden for Helsingborg.

Resten af kongens regeringstid var overvejende fredelig. Erik fortsatte sine forgængeres nære samarbejde med kirken. Han skænkede den rige gaver og gode privilegier foruden, at han tog ved lære af kirkens organisation og udbyggede den kongelige administration. Det er da nok også de fredelige tider, der har givet ham tilnavnet Lam. Sven Aggesen, der omkring 40 år efter Eriks død skrev en Danmarkshistorie, mener i hvert fald, at navnet skyldtes hans blide væsen.

I modsætning til sædvanen døde Erik Lam ikke som konge, idet han - formentlig svækket af sygdom - frivilligt gav afkald på tronen.

Begivenheder


1137: Asser dør og Eskil bliver ærkebiskop i stedet.
1139: Oluf udråber sig selv til modkonge i Skåne. Han besejres dog i 1141 af Erik Lam.
1146: Erik Lam giver afkald på tronen og går i kloster i Odense. Han dør samme år.

Slægten


Gift med: Lutgard
Far: Hakon Jyde
Mor: Ragnhild
Morfar: Erik 1. Ejegod
Børn: Magnus