Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Skotskternet kjole

Skotskternet kjole

Dronning Victoria (1819-1901), regent over Storbritannien og Irland 1837-1901, var med til at gøre skotskternede stoffer moderne, også i Danmark.

I begyndelsen af 1850'erne overtog hun Balmoral Slot i Skotland og brugte de karakteristiske skotske klantern i indretningen af slottet. Victoria var meget glad for livet på Balmoral, og ved hofballerne indførte hun, at der skulle danses skotske danse. I Skotland var klantern forbeholdt mænd frem til 1782. I dronning Victorias regeringstid blev det for første gang almindeligt, at damer brugte skotskternede kjoler ved de store baller.

Den skotskternede kjole er fra o. 1850.

Dragtbeskrivelse

Kjole i ternet stof af alpaka. Kjolen består af liv og skørt. Livet er lavt i halsen og har et kort skød, der falder i folder bagpå. Halværmer med bred rynket tilsat kant forneden, længere bag end for. Ned foran, om skødet og om ærmekanterne er sat agramaner. Livet er afstivet med fiskeben i ryggen og fortil. Lukkes foran med hægter og maller. Skørtet består af 5 lige bredder. Det er let rynket fortil, lægget på siderne og rynket til linningen bagpå. Skørtet har slids på venstre side. Sort skoning og brunt kantbånd.

Kjoleliv, ternet uld, del af kjole, mus. nr. W.28.j.1
Alpaka. Lysebrun bund. Tern dannet af striber i blåt, rødt, grønt, sort, gult og hvidt.

Ingen mål.<p<> Alpaka. Lysebrun bund. Tern dannet af striber i blåt, rødt, grønt, sort, gult og hvidt.</p<>

Længde: 92 cm
Vidde: 287,5 cm