Maskinsyet sommerkjole fra 1860'erne
Tøj syet på maskine blev almindeligt fra 1850'erne og 1860'erne i Danmark. I anden halvdel af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet var der forskellige forsøg på at udvikle en symaskine, men først med amerikaneren Elias Howe kom der et egentligt gennembrud. Howe tog i 1848 patent på en symaskine, hvor der var øje i nålespidsen.
En af Howes reparatører Isaac Merrit Singer videreudviklede maskinen og tog patent på denne i 1851. Singer-symaskinen havde en lodret nål, syede med to tråde, havde en riflet måtte, som førte stoffet frem, og blev drevet med en trampe. De nye tekniske egenskaber samt sans for markedsføring og udnyttelse af masseproduktion gjorde hurtigt Singer-symaskinen udbredt. Symaskinen betød, at skrædderne fik konkurrence, idet mange kvinder slog sig ned som syersker.
Den prikmønstrede sommerkjole fra begyndelsen af 1860'erne er delvist syet på maskine. Den har tilhørt fru vinhandler Werner (f. 1827) i Ålborg.
Dragtbeskrivelse
Kjole af hvid jaconet med rødt stjerneformet prikmønster. Livet har lange ærmer og linning i halsen. 2 skråbelægninger på hver side af lukningen foran og 1 på hvert ærme, kantet med smal blonde.
Kjole, jaconet, mus. nr. 30/1937
Jaconet. Hvid bund, mønster af små røde stjerner.
Skørt, længde, for: 106 cm
Vidde forneden: 400 cm