Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kåbe fra Modehuset Worth

Kåbe fra Modehuset Worth

Englænderen Charles Frederick Worth anses for at være den moderne haute coutures grundlægger. Sammen med svenskeren Otto Bobergh åbnede han verdens første modehus i Paris i 1858.

Worth betragtede sig selv som kunstner og lod derfor kjolerne bære sin signatur ligesom et kunstværk. Som noget nyt i Paris blev kjolerne fremvist for kunderne på levende modeller. Det er især selskabstøjet, der er bevaret i museernes dragtsamlinger verden over. Nationalmuseet har fire hele dragter samt en bluse fra Worth.

Den blågrønne kåbe i uld stammer fra perioden 1880-90 og er en sjældenhed. Kåben er i tournuresnit med sjalsmønstret broderi og kantninger af silkefrynser i brogede farver. Den har antageligt tilhørt grevinde Eliza Moltke Huitfeldt (f. Razumowska i Rusland 1811, død 1892 i Paris) eller grevinde Marie Moltke Huitfeldt (f. Seebach i Rom 1843, død 1902 i Paris).

Dragtbeskrivelse

Blågrøn kåbe af uldstof med applikation og broderi i orientalsk sjalsmønster. Tyk frynse af silketråde. Silkefoer. Kåben er lukket fortil 25 cm med skjult knapning. Frynse langs halsudskæring, lukning, på ærmer og bagpå. Broderiet er anbragt langs forstykkerne forneden og langs ryggens midtsøm. Mærke: "Worth, 7, Rue de la Paix."

Overstykke, mus. nr. 1278/1950 Uld. Blåt. Broderi i rødt, gult, sort. Frynser, silke i brogede farver. Foer, gulbrun silke med brune og gule striber.

Længde for: 126 cm