Bronzealderen
Bronzealderen i Danmark dækker perioden 1700 – 500 f.Kr. På overgangen fra bondestenalder til bronzealder blev der skabt nye forbindelser mod nord og syd. Fra fjerne egne af Europa kom det nye metal, bronze, som afløste sten og flint. Våben, redskaber og smykker blev nu fremstillet af bronze og guld – metaller man måtte skaffe via de europæiske forbindelser.
Et storstilet højbyggeri fandt sted i ældre bronzealder. I gravhøjene blev datidens elite begravet, iført dragter vævet af uld og med fornemme gaver af bronze. Du kan her zoome ind på Egtvedpigen og Muldbjergmanden, som de ligger i deres egekister, eller læse om familien i Borum Eshøj.
Tamhesten blev indført i Danmark i bronzealderen. Sammen med solen og skibet blev den et centralt element i bronzealderens religion. Her kan du se Solvognen fra Trundholm fra alle sider. Du kan også stille skarpt på de ofrede guldskåle med hestehovedhank fra Mariesminde eller snurre rundt med de hornede hjelme fra Viksø.
Lurerne fra bronzealderen kan du se i udstillingen om Danmarks Oldtid.
I en nyåbnet tørvegrav i Brøns Mose ved Viksø (Veksø) på Sjælland mærkede en af arbejdsmændene i 1942 noget knase under sin spade... Viksøhjelmene
Solvognen blev fundet i september 1902, da der blev pløjet for første gang i Trundholm Mose, Vestsjælland. Solvognen
Mere oldtid?
Du kan besøge udstillingen om Danmarks Oldtid på Nationalmuseet i København.
Gennem bronzealderen blev der nedlagt store værdier i jorden. Det var gaver til højere magter, og af og til var de af guld. Armringe af guld