Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Bondestenalderen

Bondestenalderen omfatter tiden 4000 – 1700 f.Kr. Jægerfolkene i Danmark havde længe haft kontakt med bondesamfund i Mellemeuropa, men først omkring 4000 f.Kr. begyndte jægerne her i landet at dyrke jorden og holde husdyr. Skovområder blev fældet, afbrændt og erstattet af kornmarker. Kvæg, gris og får dukkede op som husdyr. Den store forandring var, at man nu kunne fremstille fødevarer selv. Kystfiskeriet var stadig godt, og derfor fortsatte bondebefolkningen længe med at jage og fiske fra de gamle fangstbopladser.

Bøndernes gravmonumenter i form af stendysser og jættestuer blev opført over alt i landet. Dem kan man stadig se mange steder i det danske landskab. Her kan du se de pragtfulde slebne flintøkser og de store samlinger af ravperler, som man ofrede til guderne i håb om en god høst. Du kan også se, hvordan Skarpsalling-karret - Danmarks smukkeste lerkar fra bondestenalderen - er udsmykket. Eller du kan få mere at vide om, hvordan man producerede dolke og andre redskaber af flint, som f.eks. Hindsgavldolken.

Bondestenalderen (4.000 f.Kr.-1.700 f.Kr.)
Ravet blev tilskåret som perler eller andre smykker til at hænge om halsen eller sy på dragten. Foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem, Nationalmuseet.

 

Bondestenalderen (4.000 f.Kr.-1.700 f.Kr.)
Et af de mest kendte eksempler på stenalderkeramik er lerkarret, der blev fundet ved en gravhøj ved Skarpsalling i Himmerland. Foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem, Nationalmuseet.