Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Hjelme med hellige symboler

De hornede hjelme fra Viksø er mere end blot hjelme. For bronzealderens mennesker var de mættet med budskaber og knyttede sig til myter om hellige dyr og guddommelige magter. De har på én gang fungeret som hjelme og masker; de er nemlig udstyret med øjne og et krumt næb. Det krumme rovfuglenæb og de store, runde øjne angiver måske, at det er en ugle.

Flere træk giver forbindelse til dyr. Hjelmenes horn må referere til oksen. Over issen løber en kam med en fure beregnet til indsættelse af hår - måske hestehår, så hjelmene har haft manke som en hest? Endelig kunne man stikke fjer, fra en trane eller en anden større fugl, ind i de to hule rør og i enden af begge horn. Men hvorfor var det vigtigt at udtrykke alle disse forskellige dyr i hjelmenes udformning?

Forneden på hjelmene, langs kanten, findes stiliserede skibsbilleder, dannet af en række små indhamrede buler. På hver hjelm er der to skibe, som forløber fra pande til nakke. Skibenes stævne afsluttes i form af svømmefugle – and, svane eller lappedykker. Vi står overfor Solskibet, bronzealderens vigtigste religiøse symbol. Svømmefuglen havde en særlig betydning i bronzealderens forestillinger omkring solens gang rundt og rundt. Fuglen kunne nemlig følge solen og sollyset alle steder, i alle sfærer: den kunne dykke under vandet, svømme på vandet, gå på jorden og flyve i himlen.

Solens rejse

Billedet af Solskibet på hjelmene fra Viksø henviser til en central myte i bronzealderens religion, myten om solens evige rejse rundt og rundt, hjulpet af bl.a. Solskibet. En anden vigtig hjælper ved solens færd er solhesten, der trækker solen over himlen. Også hesten – det ædleste og helligste af alle dyr – har været til stede på hjelmene, i form af en manke. Oksen, repræsenteret ved hornene, kan symbolisere styrke og rigdom. I mange religioner er oksen også et himmelsymbol. Rovfuglen, som udgør hjelmenes maske, kan også knyttes til myten om solens evige færd. Hvis det er en ugle, relateres der sandsynligvis til natten. Endelig kan de påsatte fjer fra tranen, som i øvrigt ses gengivet på svenske helleristninger fra bronzealderen, være knyttet til årstidernes gang. Tranen er den største og smukkeste af trækfuglene.

Hele den symbolverden, som fremtræder på hjelmene fra Viksø, understreger deres funktion som hellige genstande brugt ved udførelsen af ritualer i religionens tjeneste.

Hjelme med hellige symboler

Solens rejse kan illustreres ved hjælp af billeder fra bronzealderens rageknive. Du kan læse mere om bronzealderens religion her.

Hjelme med hellige symboler
Langs hjelmenes kant ses stiliserede skibsbilleder. Stævnene ligner svømmefugle.