Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Gravrøverier

Gravrøverier

De døde i egekistegravene er omhyggeligt stedt til hvile. Liget og gravgaverne er nænsomt arrangeret, og en høj er bygget over dem. Men det hænder, at reglerne for denne dødeomsorg blev brudt. Der kendes eksempler på, at gravrøvere har gravet sig ned i højene og er brudt ind i kisterne. Her har de fjernet nogle af de gravgaver, de kunne få fat i. Ofte er der tale om gravrøverier inden for de sidste par hundrede år, men gravrøverierne foregik også i oldtiden. Oldtidens gravrøverier kunne være simple tyverier, men en anden mulighed kunne være, at røverne ville ødelægge den dødes sjæl og status eller måske hans eller hendes færden i dødsriget. Det kunne man gøre ved at fjerne gravgaver og skænde graven.

Gravrøverier
Gravrøverier
Kisten fra Storehøj i Ringkøbing amt er blevet plyndret engang i oldtiden. Gravrøverne har fisket de vigtigste genstande op gennem et hul i kisten med en krogkæp, som de til sidst har tabt ned i kisten.
Gravrøverier

Også kisten fra Guldhøj ved Vamdrup er blevet plyndret i oldtiden. Heldigvis efterlod tyvene trods alt en masse fine genstande, som er bevaret i dag. Læs mere om Guldhøjfundet her.