Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Husdyr i oldtiden
Foto: Birger Lunau.

Husdyr i oldtiden

Husdyrene spillede en vigtig rolle i oldtiden. Fra dem har man skaffet kød og mælk til mad og drikke, skind og uld til tøj samt arbejdskraft, når marken skulle pløjes eller vognen skulle trækkes. Når husdyret var slagtet, fik intet lov at gå til spilde. Selv dyrets knogler blev brugt til redskaber.

De forskellige husdyr som kvæg, hest, hund, kat, svin, får og ged kom dog ikke alle til Danmark på det samme tidspunkt i oldtiden. Den historie, der kan fortælles om dem, giver os ikke blot et indblik i det enkelte husdyrs udvikling fra vild til tam. Den fortæller os også om dem, der tæmmede og ejede dem: mennesket.

Oldtidens husdyr i nutiden

Har du lyst til at se nogle af de gamle husdyrracer i levende live? Selvom oldtidens husdyr for længst er uddøde, kender man deres størrelse og kropsbygning ud fra knoglefund. Gennem avl og andre påvirkninger ændrede dyrene sig gennem tiden, men visse husdyrracer har nogenlunde bevaret deres udseende siden oldtiden. For eksempel mener man, at høns af gammel dansk landrace ligner jernalderens høns. I Sagnlandet Lejre og på Frilandsmuseet har du mulighed for at se de gamle danske husdyrracer samt levende rekonstruktioner af oldtidens husdyr.

Husdyr i oldtiden
En rytter til hest med jagthund på et lerkar fra Kraghede, Nordjylland. Karret er dateret til førromersk jernalder.
Husdyr i oldtiden
Guldgubbe formet som en gris fra germansk jernalder. Fundet på Sorte Muld på Bornholm.
Husdyr i oldtiden
Foto: Xenia Pauli Jensen.

Vores viden om oldtidens dyr bygger i høj grad på zoologiske analyser af dyreknogler fundet på arkæologiske udgravninger. På stormandsgården ved Tissø er der indsamlet store mængder dyreknogler i hustomterne. Knoglerne afslører, at der ofte stod kød på menuen i yngre jernalder og vikingetid.

Husdyr i oldtiden
Når et husdyr blev slagtet, fik intet lov at gå til spilde. Denne fløjte af ben fra yngre stenalder er fundet ved Hammeren på Bornholm.