Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Et værdifuldt pelsdyr

Kattens rolle i Danmark har hovedsageligt været at fange mus på gården. I de første århundreder efter Kristi fødsel var katten sandsynligvis sjælden og en højt skattet musefanger. En gammel lov fra Wales, som er dateret til omkring 950 e.Kr., fortæller, at den som stjal en kat skulle betale en høj bøde: et får samt så meget korn, at det dækkede katten, når man holdt den i halen og dens snudespids netop nåede gulvet.

I vikingetiden ved vi, at katten også var et værdifuldt pelsdyr. I Odense fandt man under et middelalderhus en grube, der blev dateret til omkring 1070 e.Kr. Gruben var tætpakket med kranier og skeletdele fra mindst 60 katte, som alle var omkring et år gamle og havde snitmærker på kranier og snudepartier. Disse katte var blevet flået, og den store mængde katteknogler tyder på, at det skete systematisk, ligesom på vore dages minkfarme.

Et værdifuldt pelsdyr
Allerede i jægerstenalderen var kattepels eftertragtet. Dette kranium fra en vildkat med mærker efter pelsning er fundet ved Hjerk Nor i Nordjylland og er dateret til overgangen til bondestenalder, ca. 4000 f.Kr.