Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Hvordan så oldtidens hunde ud?
Mynde-agtige hunde kendes fra stort set hele jernalderen. I dag bruges mynden, som denne saluki, som væddeløbs-, familie- og udstillingshund, men den blev oprindelig avlet som jagthund. Foto: Nadia Haupt.

Hvordan så oldtidens hunde ud?

De ældste hunde stammer fra den ældre del af jægerstenalderen, og er omkring 9000 år gamle. Det var ganske store hunde, de fleste af dem på størrelse med grønlandske slædehunde, men lidt mindre hunde kendes også.

Også i bondestenalderen og bronzealderen var hunde en fast del af husdyrholdet. De hunde, vi finder fra disse perioder, er hovedsageligt af hyrdehunde-typer. Fra bondestenalderen har man flere eksempler på hunde af racen nordisk spidshund, mens noget større hunde igen begynder at vinde indpas i bronzealderen.

Langt de fleste hundeskeletter fra Danmarks oldtid stammer fra jernalder og vikingetid. I disse perioder ses mange nye hunderacer dukke op, og man har eksempler på store kamphunde såvel som små skødehunde.

Hvordan så oldtidens hunde ud?
Fra jernalderens våbenofferfund ved vi, at man havde hunde med i krig. Det drejer sig hovedsageligt om mastiff- eller rottweiler-agtige hundetyper. Præcis hvilken rolle, de spillede i kamphandlingerne, vides dog ikke.
Hvordan så oldtidens hunde ud?

De første hunde i Danmark var sandsynligvis af spidshunderacen.