Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Spiste man heste i oldtiden?

Ja, fund af marvspaltede hesteknogler på bopladser fra både sten-, bronze- og jernalder viser, at man spiste heste. Det var først med kristendommens indførelse, at det blev forbudt at spise hestekød. Hestene tjente dog også andre formål end at levere hestebøffer. Helleristninger fra bronzealderen viser stridsvogne trukket af heste, og man har fund af lette vogne fra bronzealderens slutning, der også viser, at hestene sandsynligvis først og fremmest var et trækdyr. At hesten også har haft en religiøs betydning, kan vi se ved, at den har fået æren af at trække Solvognen.

Fra jernalderen bliver billedet af hestens plads i samfundet meget mere nuanceret. Marvspaltede knogler findes stadig i affaldslagene på bopladserne, men nu optræder hesteskeletter også i moseofringer. Fra Rislev på Sjælland og Sorte Muld på Bornholm har man således fundet ofrede heste, hvor kun kraniet og de nederste lemmeknogler var lagt ud – stadig siddende i skindet. I forbindelse med krigsbytteofringerne finder man i stigende grad heste og hesteudstyr.

Spiste man heste i oldtiden?
I bunden af en offergrube på en jernalderboplads ved Lundsgård på Fyn, fandt man et delvist skelet af en hest. Man havde ofret underben, hale og kranie og begravet det sammen med et lerkar og en hvid sten nær væggen i et hus. Offergruben er dateret til 300-tallet e.Kr. Foto: Jesper Hansen, Odense Bys Museer.
Spiste man heste i oldtiden?
Kam fra Østbirk.
Spiste man heste i oldtiden?
To hestekranier fra en offermose fra ældre jernalder ved Rislev nær Næstved. Begge heste er 'slået for panden'. Foto: Geert Brovad, Zoologisk Museum.