Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Hunde i oldtiden
Til venstre ses over- og underkæben af Danmarks ældste tamhund. Den stammer fra bopladsen Sværdborg på Sydsjælland og er ca. 9000 år gammel. Til højre ses den næstældste tamhund, der stammer fra bopladsen ved Vedbæk Boldbaner, nord for København. Den er ca. 7500 år gammel. Nederst ses to hundekranier fra bondestenalderen fundet på bopladsen Bundsø på Als. Foto: Geert Brovad, Zoologisk Museum.

Hunde i oldtiden

Hunde har været en særlig og vigtig del af menneskets liv i mange tusinde år. I dag findes hunde overalt i verden, hvor der er mennesker, og der er mere end 400 hunderacer at vælge imellem. Så mange hunderacer havde man ikke i oldtiden. Hundeavl, som vi kender den i dag, begyndte først i midten af forrige århundrede, men i visse tilfælde har der sandsynligvis været kontrol med avlen. Dette gjaldt især hunde med særlige karaktertræk, for eksempel særligt stærke eller store hunde.

De første tamhundeskeletter fra Europa er omkring 15.000 år gamle, men da domesticering er en langvarig proces går 'samarbejdet' mellem ulv og menneske nok endnu længere tilbage.