Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Heste i oldtiden

Hesten er det af vores husdyr, som minder mest om sin stamfader, vildhesten. Hesten har hovedsageligt været brugt til transport, og her har man kunnet udnytte hestens naturlige talenter. Man har derfor ikke behøvet at fremavle mere specielle egenskaber som for eksempel den større mælkeydelse hos kvæget, svinets øgede fedtlag eller fårets uldproduktion.

Eftersom en mere kontrolleret avl af heste ikke fandt sted, er tamhesteknogler yderst vanskelige at skelne fra vildhesteknogler. Det er især et problem i de tilfælde, hvor man har fundet hesteknogler på bondestenalderens bopladser. Som udgangspunkt mener man dog, at tamhesten først kom til Danmark i bronzealderen. Dette baseres på et stigende fund af hesteknogler på bopladserne, billeder på helleristninger samt hestefigurer, som for eksempel Solvognen.

Heste i oldtiden
Alle heste nedstammer fra de to vildhesteracer Przewalski og Tarpan. Przewalski-racen er en meget truet race, men en aktiv bevaringsindsats har gjort, at man i dag igen kan møde den på de mongolske sletter.
Heste i oldtiden
Hestekranie fra våbenofferfundet i Nydam Mose. Foto: Geert Brovad, Zoologisk Museum.