Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Katten i oldtiden

Tamkatten kom til Danmark i løbet af jernalderen. Alle katte nedstammer fra vildkatten, men til trods for, at vildkatten havde levet i Danmark i århundreder, var den aldrig blevet tæmmet. De tamkatte, der optræder i de danske knoglefund kom sydfra. Allerede omkring 2000-1500 f.Kr. blev den afrikansk-arabiske vildkat tæmmet i Egypten, og sidenhen bragte romerne den til Europa.
 
Som alle ved, er katten sin egen herre, og selvom vi i dag holder den som kæledyr og dermed betragter os som dens ejer, så kommer og går de fleste katte, som de vil. Dette særlige forhold mellem menneske og kat bunder sandsynligvis i, at katten er et meget selvstændigt dyr, den er netop sin herre, og kan/vil derfor ikke underlægge sig et menneske, ligesom hunden for eksempel gør det. Dens personlighed og udstråling har altid givet den særstatus blandt husdyrene.

Katte i oldtiden
I Ægypten var katten et meget værdsat og helligt dyr. Frugtbarhedsgudinden Bastet havde form af en kat, og i myterne omtales hun som solgudens venlige øje. Disse to ægyptiske kattemasker har indeholdt mumificerede katte. De er dateret til tiden omkring 300-100 f.Kr. Kattemaskerne kan ses i Antiksamlingen på Nationalmuseet.
Katte i oldtiden
Alle katte nedstammer fra vildkatten. Der er dog ikke noget, som tyder på, at man domesticerede vildkatten i Danmark.
Katte i oldtiden
I Ægypten fik man sommetider mumificeret sin kat. Her er et røntgen-billede af en kattemumie. Mumien kan ses i Antiksamlingen på Nationalmuseet.