Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Vin og kærlighed - Det græske symposion

Vin og kærlighed - Det græske symposion

Undervisningsmaterialet Vin og kærlighed – Det Græske Symposion er udviklet af Nationalmuseet i samarbejde med gymnasielærere til undervisningen i gymnasieskolen. Materialet er tiltænkt faget oldtidskundskab, men kan ligeledes indgå i et AT-forløb med faget dansk eller historie.

Det overordnede tema er det græske symposion med udgangspunkt i Platons Symposion. Men også andre temaer bliver formidlet såsom de genstande, som grækerne anvendte ved disse drikkegilder samt perspektiverende temaer om vinguden Dionysos, Petronius’ tekst om Trimalchios’ middag, Søren Kierkegaards In Vino Veritas samt det historiske perspektiv vedrørende banketterne i Middelhavet og cirkulationen af de græske vaser.

Websitet Vin og kærlighed – Det Græske Symposion er hovedsageligt udviklet til online brug, da det indeholder både tekster, videoer (Det antikke græske symposion & Platons Symposion), roterende genstande, som kan drejes og betragtes fra alle sider samt fotos. Men det er også muligt at downloade undervisningsmaterialet Vin og kærlighed – Det Græske Symposion, eller læse teksten i bogformat online ved at trykke på bogen herunder.

Hjemmesiden kan bruges som selvstændigt forløb hjemme på skolen eller i forbindelse med et besøg på Nationalmuseet. Mange af de genstande, eleverne ser og lærer om på hjemmesiden, findes netop i Nationalmuseets Antiksamling.

Det er ligeledes muligt at kombinere materialet med et undervisningsforløb i Antiksamlingens udstilling.

Materialet er udarbejdet i samarbejde med undervisere fra Gefion Gymnasium, Helsingør Gymnasium, Zahles Gymnasium, Himmelev Gymnasium og Københavns Universitet med støtte fra Gösta Enboms Fond.

Udforsk materialet her på siden eller hent materialet HER:

Kombiner Vin og kærlighed – Det Græske Symposion:

Lav din egen udstilling: På Nationalmuseets online fotosite samlinger.natmus.dk, er det muligt at finde billeder af en masse genstande, som blev brugt ved de græske symposier. Vælg nogle genstande ud, se på motiverne og vaseformerne og forestil dig et græsk symposion – hvilke genstande vil du have med?

Ved de roterende genstande er det muligt at stille beskrivende opgaver vedrørende vasens motiver.

Diskuter hvad er kærlighed: Ved de græske symposier diskuterede mændene bl.a. politik og filosofi. I Platons symposion er det Eros, som er hovedtemaet. Men hvad er kærlighed for gymnasieeleverne i dag? Forbered en kort tale og fremlæg den for din klasse. Forestil dig at I skal battle mod hinanden – hvem er den bedste taler – ligesom i fight night.

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag 

kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66