Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Hydria

En hydria er en beholder til vand. Sådanne vandkrukker har tre hanke; to vandrette hanke, som var praktiske når kvinderne skulle holde og bære karret fra brøndhuset og hjem. Den lodrette hank brugte grækerne til at hælde vandet ud med. Hydriaerne kunne være udsmykkede med forskellige motiver.

Flere scener er hentet fra de græske myter, mens  andre afbilder hverdagsscener. Vasen herunder viser kvinder, som henter vand i hydriaer ved et brøndhus - et anlæg hvor naturlige kildeudspring kanaliseres hen i et lille hus. Nogle mænd bruger derimod lejligheden til at vaske sig i det rindende vand. Ved de græske symposier indeholdte hydriaerne vandet, som man fortyndede vinen med i de store, blandingskar, kratérerne.

Hydria
Unge piger henter vand i brøndhuset. De bærer vandet hjem i store krukker, som de har på hovedet. inde i kildehuset ses badebde unge mænd. Vandkrukke, hydria, fra Athen, c. 530 f.Kr. (Antiksamlingen, Nationalmuseet)
Unge piger henter vand i brøndhuset. De bærer vandet hjem i store krukker, som de har på hovedet. inde i kildehuset ses badende unge mænd. Vandkrukke, hydria, fra Athen, c. 530 f.Kr. (Antiksamlingen, Nationalmuseet)