Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Symposion-udstyr

Ved de græske symposier spiste de inviterede først mad, og efterfølgende drak de vin. Både fisk, kød, brød og diverse tilbehør i form af saucer og grøntsager skulle naturligvis være af bedste kvalitet. Alt blev serveret på smukt service; hos de allerrigeste er servicet af sølv, mens de fleste bruger smukt bemalet keramik – det vi kalder 'græske vaser'. Til et symposion hørte et helt sæt af forskellige vasetyper: Vin (opbevaret i en amfora) og vand (opbevaret i en hydria) blev først blandet i en vinbowle (kratér). Herfra fyldte man en vinkande (oinochoe), der blev brugt til at skænke vin op i deltagernes drikkeskåle (kylix eller kantharos). Vaserne var bemalede med mytologiske, erotiske eller humoristiske motiver, der skulle bidrage til stemningen. Mange motiver forestiller lystige symposier i fuld gang. 

I modsætning til de møbler – kliner og borde – som blev anvendt ved det græske symposion, typisk lavet af træ og dermed forgængeligt materiale, er de brændte lerkar en velbevaret kilde til det græske symposion. 

Vaseformer

De græske pottemagere fremstillede mange forskellige vaseformer. Flere kar indgik i symposier, mens andre blev anvendt som parfumeflasker (arybal, lekyth og alabastron), som æsker til eksempelvis smykker (pyxis), eller til begravelser og bryllupper (loutrofor og lebes gamikos). 

Oversigt over græske vaseformer.
Oversigt over græske vaseformer.
Symposion-udstyr
Et symposion-service med kar til blanding af vin og vand (krater og dinos), amforaen til opbevaring af vin i midten, og drikkekopperne i forgrunden (Antiksamlingen, Nationalmuseet).