Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Amfora

En amfora er en beholder, som blev brugt til opbevaring af føde- og drikkevarer. I den opbevarede man hovedsageligt den ublandede vin, som senere skulle hældes op i vinbowlen, kratéret, og fortyndes med vand.

De fleste amforaer var en del af hjemmets bordservice, og var de derfor ofte dekoreret med forskellige motiver. 

En anden gruppe amforaer lavet i Athen er dem, vi kender under betegnelsen ’panathenæiske amforaer’. Fyldt med den fineste olivenolie blev de anvendt som præmier ved de panathenæiske sportslege, som blev afholdt i Athen hvert fjerde år fra 566 f.Kr. De er altid dekoreret med byens beskytter, gudinden Athene, på den ene side, og på den anden ses en afbildning af den sportsdisciplin, som vasen blev vundet i.  

Amfora
På denne amfora ses en ung mand på markedet i færd med at købe en stor amfora hos en pottemager, måske han er på vej til symposion (Antiksamlingen, Nationalmuseet).
På denne amfora ses en ung mand på markedet i færd med at købe en stor amfora hos en pottemager, måske han er på vej til symposion (Antiksamlingen, Nationalmuseet).
Panathenæiske amforaer (Antiksamlingen, Nationalmuseet)
Panathenæiske amforaer (Antiksamlingen, Nationalmuseet)
Amfora