Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Gråsten Gul

Gråsten på Frilandsmuseet

Æblet.
Et udsøgt spiseæble og fortrinligt til most. Æblet er kantet og gult med flammende røde striber på solsiden. Saftigt og syrligt sødt med en fin krydret smag. Smagen variere meget efter plukketid, voksested og opbevaring. Plukkes i september og bruges i oktober til november. 

Historie.
Gul Gråsten er Danmarks nationalæble. Dets historie har været genstand for megen diskussion blandt pomologer op gennem  tiden. Men ét er sikkert i Danmark er det kendt fra Gråsten slot, herfra er sorten beskrevet og videreført ud i verden som et dansk æble. Der findes flere varianter af Gråsten som er danske.

Vækstform.  
Højt og åbent træ med stærke grene. Træet kan blive meget gammelt, over 100 år på vildtstamme selvom sorten er modtagelige for både frugttræskræft og skurv. 

Synonymer.  Gravensten, Gravensteiner, Graasten.

Gul Gråsten kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup ( nr. 25), samt frugtterasserne ved Brede værk.