Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Filippa

test
Foto: Pometet, Københavns Universitet

Æblet.
Spise og madæble. Grundfarven er grøn, der ved modenhed går over i gul. Skyggefrugter er helt uden dækfarve, mens solbeskinnede frugter kan være orange, mat eller skinnende karminrøde. Kødet er fint, hvidt med grønne årer, saftigt og passende syrligt, samt med en behagelig aroma. Vellugtende. Æblerne er plukkemodne fra sidst i september. Kan gemmes til mindst februar-marts. Meget velegnet til spise og madæble godt til både most, cider, grød og kager.

Historie.
Filippa er i ca. 1880 kommet fra en kerne sået af Filippa Johannsen, datter af læreren i Hundstrup på Sydfyn. Modertræet eksisterer stadig og blev fredet i 1937, sorten er en af de mere kendte sorter i Danmark.  Dette skyldes at det i 1888 blev tildelt Det kgl. danske Haveselskabs Certifikat af l. Klasse, og sidenhen har været anbefalet til plantning i haver. I 1925 var Filippa en af hovedsorterne i Dansk frugtavl.

Vækstform.
Danner et bredt ikke særligt højt træ. Kronen bliver tæt og overhængende. Selve træet er hårdført overfor vind men taber nemt sine frugter. Dette skyldes at Filippa er tipbærer, frugterne sidder for enden af lange tynde skud og blæser nemt ned. Sorten er meget sund og hårdfør. Desuden kræver sorten ikke den store beskæring da frugten bæres så yderligt, kun i de unge år skal træet formes, for senere at kunne passe sig selv. Det er vigtigt ikke at beskære de lange tynde skud da det er her træet bærer sine blomster og frugt.

Filippa kan ses i haven ved huset fra Årup, nr. 67 samt frugtterasserne i Brede.