Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Himmestrup
Foto: Signe Dinsen

Himmestrup

Æblet.
Et dejligt spise- og madæble. Farven er først grønt senere gulgrønt og til sidst gult. Kødet er gult, saftigt og sødt, smager fortrinligt. Æblernes størrelse og facon er meget ens. Æblet får stort set ingen trykskader.  Kan plukkes af flere omgange fra september til slut oktober, da de sidste æbler sidder meget længe på træet helt til den første frost kommer.

Historie.
Frilandsmuseets træ af denne sort er muligvis et af de ældste og største i Danmark. Der findes kun ganske få andre træer af sorten i DK. Enkelte vokser ved oprindelsesstedet ved gården Himmestrup ved Bjerringbro i Jylland samt i Blomstergårdens Pomet ved Viborg og i Pometet/Kbh.s Universitet i Høje Tåstrup. Et af de første registrerede Himmestrup æbletræer er plantet i begyndelsen af 1800-tallet af Consistorialråd Bjerregård mens han var præst i Hjermind. Dette træ var podet så sorten er endnu ældre.

Vækstform.
Træet kan blive meget gammelt, træet på Frilandsmuseet anslås til at værre omkring 80-100 år gammelt, det er i den alder et middelstort, sundt træ der bærer store mængder frugt. Træet bliver som gammelt et smukt og yndefuldt træ slankt og højt. Kronen bliver stor rund og med let overhængende smågrene, der også kaldes drypvækst. 

Himmestrupæblet kan ses på spisepladsen ved Frilandsmuseets Restaurant samt ved herregården fra Fjellerup (nr. 25).