Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Frilandsmuseet - et kik ind i fortidens Danmark

Frilandsmuseet - et kik ind i fortidens Danmark

Et besøg på Frilandsmuseet kan være et åndehul i en travl skolehverdag. Her er en helt særlig mulighed for at gå på opdagelse i fortidens Danmark og få en sanselig oplevelse. For Frilandsmuseet er en tidskapsel. Når I træder ind gennem museumsporten, sendes I på en rejse tilbage i tiden og ud på landet i Danmark. Her er ro til at sænke skuldrene, nyde den hyggelige landstemning og gå opdagelse i museets mange små åndehuller. Og så er der masser af vidder og plads. Vi har gamle herregårde, husmandssteder og gårde fra hele Danmark og sågar et fattighus. I den hyggelige fynske landsby med gadekær, urtehaver og gamle frugttræer, tilbyder vi undervisning ud fra det lille husmandsted Stenstrup.

BESØG PÅ EGEN HÅND
Museet byder på et væld af oplevelser inde i de lavloftede stuer og på gårdspladserne med de toppede brosten. Her vidnes om en verden, der var en gang og historiens vingesus mærkes mod ansigtet. Alle sanser aktiveres, når man vandrer på museet. Duftene fra de stråtækte tage og krydderurterne i urtehaven, kulden fra de rå stenvægge og den dunkle belysning i de gamle bygninger. Synet af soen med sine smågrise, der mæsker sig i mudderhullet. Lyden af gæssene der skræpper ved gadekæret og fårene der bræger i foldene. Det hele emmer af liv og landlig idyl.

Vi har engagerede og hjælpsomme frivillige klædt i bondedragter på museet, som er behjælpelige på udvalgte dage med at svare på spørgsmål eller komme med en lille historie om en sjov detalje ved livet på gårdene og i husmandsstederne.

UNDERVISNING PÅ FRILANDSMUSEET

På Frilandsmuseet er eleverne tæt på naturen og flere af dens elementer og deres sanseapparatet aktiveres. At sanserne har arbejdet med under besøget, hjælper hukommelsen, når eleverne tilbagevendt på skolen skal genkalde sig og arbejde videre. Vi lægger vægt på, at den faglighed vi præsenterer for vores gæster, understøttes ved at de observerer, lytter, mærker, dufter og ”smager på” museets omgivelser.

Vores undervisere fokuserer også på, at eleverne skal have en erkendelse af, at den fortid de befinder sig i hér, har skabt den nutid, de lever i, i dag. De lægger derfor i vores forløb op til refleksion, stiller spørgsmål og drager paralleller til elevernes egen tilværelse.

Frilandsmuseet har to typer af tilbud, skolerundvisninger og værkstedsundervisningsforløb.

  • På skolerundvisningerne bliver I ført gennem museet af vores underviser. Via fortællinger får de et indblik i livet på landet for 200 år siden med særlig vinkel på det tema, som I har udvalgt ved bestillingen. Der er her tid og rum til at fordybe sig i de gamle gårde, genstande og udearealer og tale om deres betydning og landbofolkets daglige tilværelse.
    Læs mere om skolerundvisninger her
  • I værkstedsundervisningsforløbene er introduktionen til landlivet kortet ned og eleverne trækker i arbejdstøjet og prøver kræfter med nu forældede arbejdsopgaver som børn og voksne udførte dengang. De får materialer i hånden som de skal bearbejde: Der er mulighed for at få smagsprøver, at klæde sig i tøj som børn gik i dengang og at slutte af med at lege en næsten glemt leg fra gamle dage.
    Læs mere om værkstedsundervisning her.

Sådan foregår e-bestilling

Du udfylder bestillingsfomularen, helst senest 8 dage før, da vi har op til 5 hverdages ekspeditionstid. Har man ikke EAN-nummer, angives det blot i feltet. Herefter modtager du en bekræftelse på, at du har udfyldt formularen og at vi har modtaget den. Det er dog  ikke den endelige bekræftelse. Den kommer senere med dato, mødested etc.

Det er også muligt at kontakte Frilandsmuseets undervisningscenter via mail.