Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Frederik 5. (1746 - 1766)

Biografi


Allerede som kronprins levede Frederik 5. ret udsvævende og det i en grad, at faren Christian 6. overvejede at umyndiggøre ham. Det blev dog frarådet, da det stred mod Kongeloven og i øvrigt ikke ville se godt ud for enevældet. Og Frederik fortsatte, hvor han slap, da han blev konge. Hovedinteresserne var jagtselskaber, kvinder og alkohol.

Til gengæld overlod han styringen af riget til sin minister A. G. Moltke. Det skal dog ikke forstås, således at han ikke deltog i regeringsmøderne; hans hovedinteresse var dog primært militæret, og her kom han til kort over for de antimilitære holdninger, der prægede hans rådgivere.

Til trods for at Moltke det meste af tiden havde styr på sin udsvævende konge, blev Frederik med årene mere og mere fordrukken. Det bekymrede Moltke, selvom Frederik blev ved med at love bod og bedring. Til gengæld blev der fra borgerskabets side båret over med Frederik. Han var en behagelig afveksling i forhold til den fromme Christian 6., og da Frederik døde, var der mange, der sørgede. Bl.a. digteren Johannes Ewald, som gav kongen følgende afskedsord med på vejen: "O ynk! Så bær da Norden din største skat til jorden".

Begivenheder


1748: Amalienborg Slot opføres.
1748: Den nye Skueplads ,det senere Kongelige Teater åbnes.
1749: Berlingske Tidende kommer på gaden for første gang.
1752: Lynaflederen opfindes af Benjamin Franklin.
1762: Den russiske zar Peter 3. forbereder et angreb på Danmark. Det forhindres dog, da zaren styrtes af sin dronning (Katarina 2.).

Slægten


Gift med:
1. Louise af Storbritanien
2. Juliane Marie af Braunsweig-Wolfenbüttel
Far: Christian 6.
Mor: Sophie Magdalene af Brandenburg-Kulmbach
Farfar: Frederik 4.
Farmor: Louise af Mecklenburg-Güstrow
Morfar: Christian Heinreich af Brandenburg-Kulmbach
Mormor: Sophie Christiane af Wolfstein
Børn: Christian 7., Louise, Sophie Magdalene, Vilhelmine Caroline og Frederik.