Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Frederik 4. (1699 - 1730)

Biografi

Frederik 4. blev allerede, da han tiltrådte, kastet ud i militære konflikter. Svenskerne var kort forinden gået ind i Slesvig, og Frederik søgte sammen med Sachsen-Polen at angribe dem. Senere gik svenske tropper i land på Sjælland, men trak sig tilbage efter stormagtspres.

Det betød dog ikke, at Frederik var færdig med svenskerne. I 1709 brød Den store nordiske Krig ud, som sluttede i 1720; dog uden de store forandringer. I Frederiks samtid hed det da også, at han elskede krig, men var bedre til at lede et håndgemæng end til at lede et felttog.

Selv om han ikke var den store feltherre, blev han en populær konge. Trods manglende uddannelse deltog han aktivt i rigets administration. Han holdt ugentlige audienser, hvor alle undersåtter havde mulighed for at opsøge ham, og når han med jævne mellemrum rejste rundt i landet på inspektion optrådte han nøjeregnende og omsorgsfuld. Han havde endvidere stor interesse for pietismen, hvilket fik ham til at oprette 240 almueskoler, hvor børnene skulle lære katekismus. Pietismen forhindrede ham dog ikke i at begå bigami hele to gange.

Begivenheder

1700: Den svenske konge Karl 12. landsætter tropper på Sjælland, men bliver af europæiske stormagter tvunget til at trække dem ud igen.
1700: Vores nuværende kalender (den gregorianske) indføres.
1709: Den Store Nordiske Krig.
1711: Pesten kommer til København.
1721: Hans Egede indleder koloniseringen af Grønland.
1728: Københavns brand.

Slægten

Gift med: Louise af Mecklenburg-Güstrow
Far: Christian 5.
Mor: Charlotte Amalie af Hessen-Kassel
Farfar: Frederik 3.
Farmor: Sophie Amalie af Braunsweig-Lüneburg
Morfar: Wilhelm 6. af Hessen-Kassel
Mormor: Hedvig Sophie af Brandenburg
Børn: Christian 6. og Charlotte Amalie