Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Erik 5. Klipping (1259 - 1286)

Biografi


Erik Klipping var kun 10 år, da hans far døde i 1259, og selvom det lykkedes hans mor, Margrethe Sprænghest, at få kronet Erik samme år, kom hun til at kæmpe hårdt for Eriks trone. Bl. a. blev de begge taget til fange under et slag, og Erik kom til at tilbringe 3 år af sin barndom i fangenskab.

Først og fremmest var det Eriks egen familie, der bekæmpede ham. Efterkommere af Eriks to farbrødre, Erik Plovpenning og Abel, følte sig snydt for større eller mindre dele af kongeriget. Men også rigets stormænd voldte Erik besvær. Stridighederne gjaldt kongemagtens rettigheder og pligter, og resultatet blev, at Erik måtte underskrive en meget stram håndfæstning.

Det måtte ende galt, og Erik fik da også den tvivlsomme ære at blive den sidste danske konge, som blev myrdet. Den 22. november 1286, blev han dræbt i Finderup Lade ved Viborg. Med 56 dolkestik af sine egne mænd, som det bl.a. hedder i nogle af samtidens beretninger. Dømt for mordet blev en gruppe stormænd, hvoraf Marsk Stig og grev Jakob af Nørrehalland var de vigtigste. Men hvem, der gjorde det, ved vi reelt ikke. Der var mange, der havde et motiv.

Begivenheder


1259:Erik krones i Viborg Domkirke.
1261: Erik og hans mor, Margrete Sprænghest tages til fange under slaget ved Lohede i Slesvig.
1264: Jakob Erlandsen må nedlægge sit embede.
1276: Erik Klipping får på et hof i Nyborg valgt sin 2-årige søn Erik (Menved) til sin efterfølger.
1282: Erik Klippings håndfæstning.
1286: Erik Klipping myrdes i Finderup Lade.

Slægten


Gift med: Agnes af Brandenburg
Far: Christoffer 1.
Mor: Margrethe Sambiria (Pommern)
Farfar: Valdemar 2. Sejr
Farmor: Berengaria af Portugal
Morfar: Sambor af Pommern
Mormor: Mechtilde
Børn: Erik 6. Menved, Christoffer 2., Margrethe og Richiza.