Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Sven 2. Estridsen (1047 - 1074)

Biografi


Sven 2. Estridsen kæmpede hårdt for at blive konge, og da endelig lykkedes, var han det til gengæld i 27 år. Sven gjorde meget for de kirkelige forhold. I hans tid blev Danmark inddelt i otte bispestifter, og der blev bygget så mange trækirker rundt om i landet, at det svarer til halvdelen af de landsbykirker, der findes i dag. Men selvom Sven var kirken en god mand, undgik han ikke at komme i konflikt med den. Han havde giftet sig med Gunhild, oldebarn til Sven 1. Tveskægs dronning Gunhild.

Kirken betragtede imidlertid ægteskab med et familiemedlem i fjerde led som blodskam, og ærkebispen af Hamborg-Bremen forlangte det ophævet. Det ville Sven ikke være med til og truede med at brænde Hamborg af. Det kom dog ikke så vidt, da Paven greb ind. Sven måtte lade sig skille fra Gunhild og giftede sig ikke siden. Det betød dog ikke, at han holdt sig fra kvinder. Det ved vi fra historieskriveren Adam af Bremen, der priste Sven højt, men alligevel måtte påtale hans mange kvindebekendtskaber. Disse resulterede i ikke mindre end nitten børn, hvoraf fem nåede at blive konge og en af disse endog helgen.

Begivenheder


1060'erne: Den danske kirke organiseres i otte bispesæder.
1062: Slaget ved Nisåen mellem Sven Estridsen og Harald Hårderåde.
1066: Harald Hårderåde dræbes under forgæves forsøg på at erobre England.
1066: Wilhelm Erobreren fra Normandiet erobrer England.
1069: Det sidste danske vikingetogt til England.

Slægten


Gift med: Gunhild
Far: Ulf Jarl
Mor: Estrid
Morfar: Sven 1. Tveskæg
Mormor: Gunhild (Polen)
Børn: Omkring 19 børn med forskellige mødre. Heraf 5, som efterfulgte Sven som konger: Harald 3. Hen, Knud 2. den Hellige, Olaf 1. Hunger, Erik 1. Ejegod og Niels.