Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Biografi


Harald 1. Blåtand var en vikingekongerne. Han var en meget aktiv konge, både indlands og udenlands. Han sikrede sig magten i hele Danmark, erobrede dele af Norge og kæmpede mod den tyske kejser om herredømmet over Sønderjylland. Han udbyggede Danevirke, lod opføre 4-5 store ringborge fordelt over hele landet samt broen over Vejle-ådal ved Ravning. I kongebyen Jelling opførte han de to gravhøje og den første kirke.

Det var under Harald, at kristendommen blev indført. Grunden til dette skal nok ses i udenrigspolitiske forhold, men det fortælles, at det var en tysk præst ved navn Poppo, der omvendte Harald.

Til minde om sine forældre, sine egne bedrifter og indførelsen af kristendommen i Danmark rejste han desuden den store runesten i Jelling. Men var hans forhold til forældrene og til kirken tilsyneladende godt, kan man ikke sige det samme om forholdet til sønnen Svend 1. Tveskæg. Denne gjorde nemlig o. 986/87 oprør mod faren. Resultatet blev, at Harald blev såret og kort tid efter døde i Jomsborg ved Oder-mundingen.

Begivenheder


965: Harald 1. Blåtand omvendes til kristendommen af Poppo.
968: Omfattende forbedringer af Danevirke foretages.
974: Tysk besættelse af Sønderjylland
979: Ravningbroen opføres
980: Harald opfører fire ringborge, herunder Trelleborg og Fyrkat.

Slægten


Gift med:
1. Gunhild ca. 965
2. Tove ca. 970 (vendisk prinsesse)

Far: Gorm den Gamle
Mor: Thyra (Danebod)
Farfar: Hardeknud
Børn: Sven 1. Tveskæg og Gunhild

Jellingprojektet


Det omfangsrige forskningsprojekt, Jellingprojektet, indeholder masser af viden om de danske konger Gorm den Gamle og Harald Blåtand.