Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Sven 3. Grathe (1146 - 1157)

Biografi


Da Erik Lam forlod tronen, startede en stor strid om kongemagten. I første omgang blev Sven 3. Grathe konge over Skåne og Sjælland, mens Knud 3., barnebarn af Kong Niels, blev konge over Jylland. Den sidste person i striden, Valdemar 1. den Store, fik ingen kongetitel, men var en meget aktiv deltager i konflikten.

Hverken Sven eller Knud var tilfredse og søgte begge at blive enekonge. Til at begynde med havde Svend en allieret i Valdemar. De var begge efterkommere af Erik Ejegod og søgte at fortsætte kampagnen for at gøre af Knud Lavard, Valdemars far, til helgen. Senere slog Valdemar sig imidlertid sammen med Knud.

Kampene mellem de tre blev indimellem afbrudt af mæglingsforsøg fra den tyske konge Frederik Barbarossa og de danske stormænd. I 1157 lykkedes det stormændene at skabe et forlig, der delte riget mellem de tre, og ved et gilde i Roskilde i skulle dette bekræftes. Sven havde dog andre planer og benyttede lejligheden til at dræbe Knud. Valdemar undslap med nød og næppe, men blev forfulgt til Jylland. Her blev Sven imidlertid besejret og undslap, dog kun for at blive dræbt af Valdemars tilhængere kort tid efter.

Begivenheder


1147: Slaget ved Slangerup
1150: Slaget ved Tåstrup
1151: Slaget ved Gedbæk
1152: Rigsmøde hos den tyske konge i Merseburg.
1157: "Blodgildet i Roskilde". Sven slår Knud ihjel, mens Valdemar undslipper.
1157: Riget deles mellem Sven, Knud og Valdemar.
1157: Valdemar besejrer Sven ved et slag på Gråhede ved Viborg og bliver dermed enekonge.

Slægten


Gift med: Adela
Far: Erik 2. Emune
Mor: frillen Thuna
Farfar: Erik 1. Ejegod
Farmor: Ukendt frille
Børn: Ingen