Salg og ydelser

Konservering og restaurering af mural og kalkmaleri

Nationalmuseet konserverer kalkmalerier og bemalede vægdekorationer for kirker, slotte og herregårde samt offentlige institutioner.

Vi udfører mange store istandsættelser af kalkmalerier i de danske middelalderkirker og yngre kirkelige og profane vægdekorationer fra det 19. eller 20. århundrede.

Kalkmalerierne i de danske kirker udsættes hele tiden for nedbrydning, som kræver en jævnlig vedligeholdelse. Med årene bliver de snavsede og måske angrebet af mikroorganismer, sætninger i bygningens murværk fører til revner og løst puds, mens skader på tagværk kan føre til fugtskader. Vor tids opvarmning af kirkerummet kan føre til salt-udblomstringer på kalkmalerierne.

En istandsættelse vil typisk bestå i en nænsom rensning af vægmaleriets overflade samt udbedring af skader i murværk, puds og kalklag. Løstsiddende puds- og kalklag lægges fast, og løstsiddende farvelag imprægneres. I udførelsen lægges der vægt på at anvende kalkbaserede materialer, der ligger tæt på det oprindelige maleris materialeegenskaber. Afslutningsvis bliver der foretaget en farvemæssig udbedring i form af retouchering.

Klimarådgivning før konservering er altid vigtig før istandsættelsen for at opnå et holdbart resultat. Vi rådgiver også i forbindelse med indvendig og udvendig kalkning (kalkningstjenesten) og yder ekstern konsulentbistand ved istandsættelse af kalkmalerier. Analyser udføres af Nationalmuseets laboratorium efter behov.

Bevaring & Naturvidenskab

I.C. Modewegsvej, Brede
DK-2800 Kgs. Lyngby
Tlf:   +45 33 13 44 11
Fax: +45 32 51 49 00
E-mail

Google Maps 

Del denne side