Salg og ydelser

Konservering og restaurering af papir og bøger

Papirværkstedet konserverer og restaurerer genstande af eller med papir eksempelvis tegninger, akvareller, gouacher, grafik, plakater, arkivalier, bøger, orientalske billedruller og tapeter. Museer, firmaer og privatpersoner kan få udført opgaver.

Papirværkstedet har stor erfaring med behandling af og rådgivning om vandskadet papir, bøger og foto. Ved vandskader er det vigtigt med en hurtig indsats for at forhindre mug og skimmelsvamp. Hvis en behandling ikke kan foretages straks, pakkes det våde materiale i små stakke i plastposer og fryses ned - helst indenfor det første døgn. Herved forhindres svampeangreb, og yderligere behandling kan ske på et senere tidspunkt.

Værkstedet anvender forskellige tørremetoder alt efter papir- og genstands type. Det er vigtigt, at kende de forskellige papirtyper og deres reaktioner overfor vand og fugt.

Papir er et meget porøst materiale, der let påvirkes af omgivelserne og af lys og varme. Mange grafiske tryk og fotografier er indrammet med syreholdige bagklædninger, der er med til at accelerere nedbrydningen. For at hindre dette, ommonteres mange tryk og indrammes med afstandsliste og en syrefri bagklædning. Indramning til Frilandsmuseet bliver endvidere monteret med en fugtsikring inde i rammen, så de bedre kan modstå det svingende klima, der findes i flere af Frilandsmuseets huse.

I samarbejde med kollegaer, der arbejder med bygningsinteriør, laver papirværkstedet adskillelse af tapetlag, enten fra en nedtaget prøve eller ved afdækning af tapet lag i et mindre område. Derved kan konservatorerne afdække et interiørs udseende gennem forskellige tidsperioder. Ved konservering af tapeter arbejders der ofte på stedet for at bevare tapeterne i det originale interiør.

Nogle genstande har indbyggede nedbrydende faktorer, som for eksempel ligninholdigt papir, der udvikler syre eller tekst skrevet med jerngallusblæk, der ætser papiret. Her er det yderst vigtigt at bremse nedbrydningen mest muligt. Tape er derimod en tilført nedbrydende faktor og skal fjernes hurtigst muligt, da en skade kun bliver værre jo længere det sidder.

Konservering og restaurering af papir omfatter blandt andet rensning, fjernelse af tape, udtrækning af misfarvninger og skjolder, sammenføjning og udfyldning af skadede partier, støtteopklæbning, montering og lettere retouchering. Analyser af papir, pigmenter og bindemidler kan udføres sammen med laboratoriet. Vores fotografer kan om nødvendigt udføre analytiske optagelser for eksempel for at se en udbleget tekst på et stykke papir.

Bevaring & Naturvidenskab

I.C. Modewegsvej, Brede
DK-2800 Kgs. Lyngby
Tlf:   +45 33 13 44 11
Fax: +45 32 51 49 00
E-mail

Google Maps 

Del denne side