Salg og ydelser

Konservering og restaurering af arkæologiske fund

De genstande som arkæologerne finder, ser ofte helt anderledes ud end de gjorde, dengang de var i brug. Eksempelvis vil genstande af kobber eller bronze ofte være helt grønne af de kobberholdige salte, der udfældes på overfladen ved nedbrydning. Da de blev brugt i oldtiden har de skinnet gule og røde. Jerngenstande er ofte rustet til ukendelighed, og den eneste måde vi kan identificere, hvad rustklumperne indeholder er ved at tage røntgenbilleder.

Tekstiler kan være bevaret som vanddrukne eller de kan i forbindelse med metaller være helt omdannet til korrosionsprodukter og kun findes som et fossilt aftryk af det oprindelige tekstil.

De arkæologiske træ- læder- eller tekstilgenstande, som er fundet i våde omgivelser, er som regel meget nedbrudte. De ser gerne velbevarede ud, når arkæologerne finder dem, men kan være uhyre skrøbelige. Grunden til dette er, at genstande der ligger i våde omgivelser med tiden bliver vandmættede, hvilket betyder at den nedbrudte cellestruktur bliver fyldt ud med vand. Hvis den slags materiale ligger og tørrer uden behandling, mister det sin oprindelige facon. I træ opstår der revner og kollaps, træet vrider sig og kan nemt gå i stykker.

Bevaringen af vanddrukkent materiale kræver særlige konserveringsmetoder. Til frysetørring råder Nationalmuseet over 3 vakuumfrysetørringsanlæg, hvoraf det ene er blandt de største i verden. Derudover er der på værkstedet særlige faciliteter (store kar, kranbane, løftegrej), som gør det muligt at modtage store og komplekse opgaver.

Vi har et tæt samarbejde med Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser og Forskning, Analyse og Rådgivning, som blandt andet foretager materialeanalyser.

Desuden rådgiver og arbejder vi med opbevaring af genstande in situ og arkæologisk feltkonservering.

Vi arbejder fortrinsvis for museer og med museumsgenstande. Derudover laver værkstedet opgaver for andre institutioner og private.

Bevaring & Naturvidenskab

I.C. Modewegsvej, Brede
DK-2800 Kgs. Lyngby
Tlf:   +45 33 13 44 11
Fax: +45 32 51 49 00
E-mail

Google Maps 

Del denne side