Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Konservering og restaurering af mural og kalkmaleri

Maleri på piller i Ribe Domkirke
Maleri på piller i Ribe Domkirke
Retouchering af kalkmaleri i Selsø Kirke
Retouchering af kalkmaleri i Selsø Kirke
Christian IVs Kapel i Roskilde Domkirke
Christian IVs Kapel i Roskilde Domkirke
Afdækning af kalkmaleri i Skibinge Kirke
Afdækning af kalkmaleri i Skibinge Kirke

Nationalmuseet konserverer kalkmalerier og bemalede vægdekorationer for kirker, slotte og herregårde samt offentlige institutioner.

Vi udfører mange store istandsættelser af kalkmalerier i de danske middelalderkirker og yngre kirkelige og profane vægdekorationer fra det 19. eller 20. århundrede.

Kalkmalerierne i de danske kirker udsættes hele tiden for nedbrydning, som kræver en jævnlig vedligeholdelse. Med årene bliver de snavsede og måske angrebet af mikroorganismer, sætninger i bygningens murværk fører til revner og løst puds, mens skader på tagværk kan føre til fugtskader. Vor tids opvarmning af kirkerummet kan føre til salt-udblomstringer på kalkmalerierne.

En istandsættelse vil typisk bestå i en nænsom rensning af vægmaleriets overflade samt udbedring af skader i murværk, puds og kalklag. Løstsiddende puds- og kalklag lægges fast, og løstsiddende farvelag imprægneres. I udførelsen lægges der vægt på at anvende kalkbaserede materialer, der ligger tæt på det oprindelige maleris materialeegenskaber. Afslutningsvis bliver der foretaget en farvemæssig udbedring i form af retouchering.

Klimarådgivning før konservering er altid vigtig før istandsættelsen for at opnå et holdbart resultat. Vi rådgiver også i forbindelse med indvendig og udvendig kalkning (kalkningstjenesten) og yder ekstern konsulentbistand ved istandsættelse af kalkmalerier. Analyser udføres af Nationalmuseets laboratorium efter behov.

Bevaring

I.C. Modewegsvej, Brede
DK-2800 Kgs. Lyngby
E-mail

Google Maps