Vand fra alle Tider
Klimaforandringer truer vores byer
Vi ser ind i en fremtid, hvor voldsomme klimahændelser som følge af den globale opvarmning bliver mere ekstreme og forekommer langt oftere. Vores byer, kulturarv og fællesskaber er truede af vand fra alle sider, som kræver både tekniske og håndværkfaglige løsninger. Men vandet er ikke kun et problem. Gennem alle tider har vand været en del af vores fysiske virkelighed. Adgang til frisk drikkevand har været afgørende for vores overlevelse, ligesom muligheden for at sejle på havet har været essentiel for udviklingen af vores civilisation og kulturhistorie på tværs af landsdele, nationer og kontinenter.
Måske ligger der oplagte men glemte løsninger gemt i vores kulturhistorie, som vi i fællesskab kan aktivere, og derigennem finde nøglen til at forebygge eller ligefrem løse nogle af de mest alvorlige klimakatastrofer, når vandet kommer? Og måske kan vi, ved at kombinere fortiden og nutidens håndværksmæssige viden, teknikker og materialekendskab udvikle afgørende nye ideer der kan løse de store klimaudfordringer, der forbundet med stigende vandmængder i vores byer.
'Vand fra alle Tider' undersøger gennem håndværk, forskning og oplevelsesbaseret formidling hvordan fortiden og nutiden kan bruges aktivt til at skabe de innovative løsninger vores byer har så hårdt brug for, hvor vandet ikke kun opfattes som er et problem, men også som en afgørende del af opskriften på fremtidens bæredygtige byudvikling.
Festivalprogram - Vand fra alle Tider
VAND FRA ALLE TIDER - FESTIVALPRGRAM
Brede Værk, onsdag den 23. oktober 2024
Download festivalprogrammet her.
Co-Creation Game
Projektets indhold
I efteråret 2024 vil 200 unge håndværksstuderende sammen med eksperter fra en række videns-, kultur- og undervisningsinstitutioner udvikle en 'Escape Room' baseret særudstilling på Nationalmuseet i januar og februar 2025. Her får de besøgende mulighed for på egen krop at mærke, hvordan det føles, når ens egen by bliver oversvømmet af havvand, grundvand og skybrud som følge af de globale klimaforandringer. I Escape Room’et vil museets gæster stå ansigt til ansigt med vandet, men samtidigt vil de blive præsenteret for forskellige håndværksbaserede løsninger med afsæt i materialer, teknikker, metoder og viden fra forsynings- og byggebranchen, arkitekturen og kulturhistorien. Med afsæt i de besøgendes egne erfaringer og viden kombineret med indsigter fra Escape Roomet's udfordringer, er opgaven i første omgang at undslippe vandet og dernæst at udvikle visioner for samt bygge modeller af fremtidens klimaløsninger.
De unge er i centrum
Centralt i projektet står en gruppe unge under en håndværksfaglig uddannelse på en række erhvervsskoler i København, Roskilde og Ballerup, som sammen med andre studerende fra IT-Universitetet i København, Det Kongelige Akademi og Høje Taastrup ungdomsskole inviteres med ind i maskinrummet og bliver involveret i både idégenerering, indholdsudvikling, design, produktion og formidling. I løbet af projektet vil de unge møde eksperter indenfor klima, arkitektur, håndværk, kulturhistorie, design, tech, Escape Rooms m.v. som vil give dem ny viden om og nye perspektiver på, hvordan deres uddannelse kan bruges konkret i projektet og - ikke mindst - i en større sammenhæng i relation til de alvorlige konsekvenser af klimaforandringerne, vi som samfund står overfor.
Formål og mål
Formålet med 'Vand fra alle Tider' er at udvikle et interaktiv og oplevelsesbaseret udstillingsformat, der kan give håndværksfagene og kulturhistorien en aktiv stemme i klimadebatten, inspirere flere unge til at vælge en håndværksfaglig uddannelse og skabe interesse for de traditionelle håndværksfag og metoder vi kender fra kulturhistorien. Projektets bredde og tværfaglige fokus med samarbejdspartnere fra tekniske skoler, universiteter, forsyningsselskab, ungdomsskole og kulturliv har samtidigt til formål at styrke den positive fortælling om, hvordan vi på tværs af institutioner, generationer og faglighed i fællesskab kan skabe de nødvendige innovative løsninger, der skal til for at understøtte den bæredygtige dagsorden og imødegå klimaforandringernes vandrelaterede påvirkning af byerne. Målet med pilotprojektet at bruge erfaringerne til at udvikle en større tværfaglig ansøgning med fokus på klima, håndværk, kulturhistorie og bæredygtig byudvikling.
Baggrund
'Vand fra alle Tider' er et pilotprojekt udviklet af Nationalmuseets Forskningscenter for Sociale Bymodeller (SUMO) sammen med foreningen Atopos og en lang række samarbejdspartnere (se nedenfor). 'Vand fra alle Tider' tager afsæt i håndværks- og kulturprojektet GNIST, det explorative netværk Extreme Urbanism samt HOFORs hvidbog om klimasikring fra juni 2024 "Vand fra alle sider truer byerne - klimasikring i fællesskab".
Projektet er støttet økonomisk af:
- Tietgenfonden
- HOFOR
- Nationalmuseet
Samarbejdspartnere
- HOFOR
- IT-Universitetet i København
- Det Kgl. Akademi
- Høje Taastrup Ungdomsskole
- Tietgenfonden
- Atopos
- GNIST
- Technical Education Copenhagen
- Flere Fugle
- Frilandsmuseet, Nationalmuseet
- Brede Værk, Nationalmuseet (Forskning, Samling og Bevaring, Konservering og Restaurering, Miljøarkæologi
og Materialeforskning)
- NMLab, Nationalmuseet
- Center for Søfart og Maritime Håndværk, Nationalmuseet (Skibene)