Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Cox's Orange

Cox Orange på Frilandsmuseet
Foto: Olav Egelund
Cox Orange på Frilandsmuseet
Foto: Olav Egelund

Æblet.
Et dejligt spiseæble og madæble, farven er gulgrøn og med en varm orangerød kind. Huden er ru med ”skrub”. Æblet er dejligt saftigt, sødligt og parfumeret aromatisk ved velmodne æbler. Æblet kan plukkes fra oktober og det kan bruges frem til april. Har en bred anvendelse i køkkenet til most, grød, kompot, bagværk og desserter.

Historie.
En søstersort til Cox Pomona, fremkommet i 1825 hos Cox i Colnbrook Lawn i England. Er kendt i Danmark siden 1850. Det har været en meget populær sort og udgjorde i 1940 22,4 % af alle frugttræer i Danske frugtplantager. Der findes mange forskellige nyere kloner af Cox der fortsat dyrkes kommercielt.

Vækstformen.
Træet bliver middelstort, og er her i Danmark på sin nordgrænse og kan være følsomt for frost. Stortrives i varme somre og ynder en lun vokseplads med god jord og gode næringsforhold. Unge træer er kraftigt voksende. Sorten er meget modtagelig for frugttræskræft, skurv og andre sygdomme. Der ses derfor sjældent gamle træer af denne sort.

Synonymer.
Cox’s Orange Pippin, Cox’s Orange Reinette, Cox.

Cox Orange kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25)