Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Christian 4. (1588 - 1648)

Biografi


Christian 4. er nok den mest folkekære af vore konger - og det på trods af, at han førte landet ud i en masse ulykker. Han overtog et veladministreret rige med en betydelige europæisk position, men efterlod det stærkt formindsket og med en særdeles dårlig økonomi.

Christian var ikke altid lige nem. Han kunne være rethaverisk og påståelig, løbe om hjørner med folk i politiske og økonomiske spørgsmål, ligesom han havde det med at fraskrive sig et hvert ansvar, når han ikke fik sin vilje.

Til gengæld var han meget driftig. Det gjaldt bl.a. på det handelsmæssige område. F. eks. stod Christian bag oprettelsen af Det ostindiske Kompagni. Det blev dog aldrig en god forretning, og sådan gik det mere flere af hans handelsinitiativer.

Når han alligevel blev en populær konge, hang det i høj grad sammen med hans indsats som bygherre. Nye byer og bygninger opførtes med en imponerende hast og kvalitet. Byerne Glückstadt, Kristianstad, Kristiansand og det nuværende Oslo er eksempler på Christians driftighed, ligesom Københavnske Rosenborg, Rundetårn, Børsen og bydelen Christianshavn.

Begivenheder

1611: Krig mod Sverige: Kalmarkrigen.
1616: Det ostindiske kompagni grundlægges.
1618: Kolonien Trankebar i Indien grundlægges.
1624: Postvæsenet oprettes.
1625: Krig med den tyske kejser.
1644: Krig mod Sverige (Torstenssonkrigen). Afsluttes med freden i Brømsebro, hvor Danmark/Norge må afstå Gotland, Øsel, Hjemtland, Häjedalen og Halland (i 30 år).

Slægten


Gift med:
1. Anna af Brandenburg
2. Kirsten Munk
Far: Frederik 2.
Mor: Sophie af Mecklenburg
Farfar: Christian 3.
Farmor: Dorothea af Sachsen
Morfar: Ulrich af Mecklenburg
Mormor: Elisabeth af Danmark
Børn: Christian, Ulrik, Frederik 3. (1. ægteskab)