Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Slåbrok i kattun, ca. 1780 brugt som teaterkostume

Slåbrok i kattun, ca. 1780 brugt som teaterkostume

I 1700-tallet blev tidens modedragter brugt som kostumer på Det Kongelige Teater. Det var derfor også almindeligt, at skuespillere for et løntillæg selv skulle skaffe kostumet. Nogle skuespillere havde bidragydere, og der var derfor til tider stor forskel på skuespillernes kostumer - en forskel, som ikke nødvendigvis stemte overens med den rolle, skuespilleren havde. I 1800-tallet gik man over til egentlige teaterkostumer, dvs. kostumer udfærdiget til den bestemte forestilling.

Slåbrokken har været brugt i syngespillet "Fiskerne" på Det Kongelige Teater i 1780. Syngespillet er skrevet af Johannes Ewald, og musikken komponeret af Johan Ernst Hartmann. Det handler om fem fiskere fra Hornbæk, der 19. november 1774 forsøgte at redde besætningen fra et synkende engelsk skib. Det lykkedes dem kun at redde kaptajnen. Slåbrokken blev i stykket brugt til den skibbrudne, da han kom frelst til fiskerhytten. Det er dog usandsynligt, at en fisker skulle have været i besiddelse af en så fornem slåbrok.

Dragtbeskrivelse

Slåbrok af brunt kattun med trykt broget blomstermønster. Japansk type, kimonosnit. Lille opstående krave med knap og knaphul. Ærmet er ombukket med opslag. Foer af rødt multum.

Slåbrok, mus. nr. 3614/1968 Kattun. Brunt med trykt, broget blomstermønster. Foer, rødt multum.

Længde: 108 cm
Krave, højde: 6 cm
Vidde, forneden: 262 cm
Ærme, længde fra kraven: 75 cm