Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Engelsk kjole, 1780'erne

Engelsk kjole, 1780'erne

1700-tallets kjoletyper kan deles i tre hovedtyper: manteau og skørt, liv og skørt samt kofte - trøje - og skørt.

Manteauen er en åben overkjole hæftet til overskørtet, dvs. at overdel og underdel er ét eller et sammensyet stykke, som er åbent fortil. Hertil et skørt ofte i samme farve. I liv og skørt er over- og underdel derimod adskilte. Livet er desuden tætsiddende og lukket fortil.

Skørtet er i samme farve som livet. Ved den tredje type, kofte og skørt, har koften ofte tilsat skød. Skørtet er enkelt og uden slæb. Kofte og skørt var en uformel dragt, der fx blev brugt til ridning. Alle tre typer holdt 1700-tallet ud, men i forskellige udformninger, og efter 1770'erne sås manteau og skørt kun ved hoffet. Den blomstrede sommerkjole er fra 1780'erne og af typen liv og skørt.

Kjolen er næsten ens for- og bagtil, og den enkle stil er inspireret af engelsk mode. Denne udformning har derfor fået navnet rund kjole eller engelsk kjole. Den engelske mode begyndte at påvirke Danmark i 1770'erne.

Dragtbeskrivelse

Kjolens stof har store brogede blomster. Det har været stivet. Livet afstivet med fiskeben. Det går ned i en spids for- og bagtil. Foran en snøregang med fiskeben. I ryggen en lignende, men ikke indrettet til at snøre. Halsåbningen firkantet foran, rund bagtil. Ærmer til under albuen, forneden besat med piber af blå silkebånd. Nederdelen har split på hver side. Forbredden er glat og til at hægte på begge sider. Bagpå er nederdelen stærkt rynket.

Kjole/Sommerkjole, trykt kattun, mus. nr. W.18
Kattun. Trykt. Hvid bund med brogede blomster.

Ingen mål.