Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Herredragt i silke, ca. 1780-90

Herredragt i silke, ca. 1780-90

I midten af 1700-tallet var kjol'en - stramtsiddende frakke - så kort, at knæbukserne kom til syne. De elegante knæbukser i silkesatin har knæremme og knapper ved knæenes slids. Knæremme kunne ofte være fint udsmykkede og med kostbare spænder, men de havde også til funktion at holde buksebenene inde og silkestrømperne oppe. Moden foreskrev, at manden skulle have kraftige og muskuløse lægge. Ved at spænde knæremmene stramt kom læggene til at syne større. Hvis det ikke var nok, kunne man tilføje fyld i strømperne.

Dragtbeskrivelse

Dragten består af kjol, vest og knæbukser. Kjol af lyserød silke med broderi. 10 knapper i højre forstykke. Foret med hvid silke. Vest af hvid silkesatin. Smal, broderet bort foran og forneden på forstykkerne. Broderi på og under lommeklapperne og på knapperne. Broderiet består af lette ranker af pailletter og cantille i guld samt sølv og blå folie med lidt tilsætning af brun og hvid silke. 10 broderede knapper i højre forstykke. 3 broderede knapper under hver lommeklap. Vestens ryg er af fint lærred. Foer af ruet bommesi, i forstykkerne af cremefarvet lærred. Knæbukser af hvid silkesatin. Ved hvert knæ en slids med 5 knapper og knaphuller. På hver knap er broderet en lille blomst af blå folie, sølvcantille og brun silke. Tilsvarende knæremme med pailletter som dekoration. Ved hvert bens indvendige søm er indsat en kile af andet silketøj. Klappen foran er meget kort. Den spidser opad til siderne og når ud til sidesømmene. Bukserne knappes foran med 3 store knapper overtrukket med stoffet. 2 stiklommer oven for klappen. 2 store lommer ud for klappens rand. Foer af ruet bommesi, foran af hvidt lærred. I bagsømmen er senere indsat en kile af dobbelt lærred.

Kjol, mus. nr. V.98.d Silke. Lyserød. Broderi i hvidt, lyseblåt og lyserødt. Foer, hvid silke.

Ingen mål.

Vest, mus. nr. V.13.e Silkesatin. Hvid. Broderi af pailletter, cantille i guld samt sølv og blå folie og brun og hvid silke. Ryg, fint hvidt lærred. Foer, ruet bommesi. Foer forstykker, cremefarvet lærred.

Længde foran: 50