Viser mobilmenuFold ud

Våben - Klar til angreb!

Det var ikke alle mænd i vikingetiden, der bar våben. Kun 1 ud af 8 var kriger.

Arkæologerne kender vikingetidens våben fra gravene. Når en kriger døde, fik han ofte sine våben med sig. I gravene er der fundet sværd, økser, lanser, skjolde samt buer og pile. Ikke alle mænd havde råd til et sværd - kun de vigtigste krigere.

De fineste sværd kunne være dekoreret med indlagte tråde
af sølv eller kobber. Vikingernes almindelige våben var derimod øksen. Bonden kunne både bruge øksen i sit daglige arbejde, men også hvis han skulle i krig. Ligesom sværdene kunne økserne være dekoreret.

En af de smukkeste økser, vi kender fra Danmark, stammer fra Bjerringhøj i Jylland. På øksens overflade findes fine mønstre lavet af sølvtråde.

Et andet almindeligt våben i vikingetiden var lansen. Lanserne var omkring 2 meter lange, og dermed højere end de fleste voksne mænd.

En kriger i vikingetiden havde også brug for et skjold til at forsvare sig med. Skjoldene var runde i formen. Der kendes kun et helt skjold fra Danmark. Det blev fundet på vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse den 16. september 2008. Fra Norge kendes skjolde, der er malet i gule og sorte farver. Det er meget muligt, at de danske skjolde også har været bemalet i smukke farver. Arkæologerne har også fundet buer og pile, der stammer fra vikingetiden. De blev sikkert både brugt i krig og til jagt.

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk

Fakta om hjelme

Selvom de fleste forestiller sig vikingerne med hjelm, er der faktisk kun fundet én hjelm i hele Skandinavien. Den er fundet i en grav i Norge. Hjelmene i vikingetiden havde ikke horn, som mange ellers tror. De var derimod udstyret med næsebeskyttere.

Våben
Sådan kunne en vikingehjelm se ud. Vikingernes hjelme havde ikke horn som man ellers tit ser det i tegneserier og reklamer.