Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Nationalmuseets udstillinger

En skat til Danmark
Jacob Haugaards jakkesæt, Rødstrømpernes banner, en ellert og meget andet kan du se i udstillingen. Foto Büro Jantzen

En skat til Danmark

Danskerne har udlånt deres egne ting, som er vidnesbyrd fra historiske begivenheder de sidste 100 år. I udstillingen kan man bl.a. se bilen, som Montgomery kørte i igennem Københavns gader i befrielsesdagene til hujende horder i 1945. Hjelmen fra brandmanden, som mistede livet i forsøget på at slukke ilden efter fyrværkeriulykken i Seest i 2004. Det brev, som en af de første Aids-patienter fik i 1985. Se udstillingen fra 4. september til 31. december 2020

Stemmer fra kolonierne

Stemmer fra kolonierne

Mød slavehandleren, sælfangeren, barnepigen og oprøreren i udstillingen om Danmarks kolonitid i Vestindien, Indien, Vestafrika og Grønland. De mennesker, som levede i kolonierne, fortæller historien: I møder bl.a. den vestindiske oprører Mary Thomas, Guldkystens slavehandler Ludvig Rømer, den grønlandske profet Habakuk, den vestindiske slave Franciscus. Det er mennesker, der bærer på dramatiske historier. Besøg Serampores travle byrum og åbn vinduerne til de gamle kolonibygninger.

Din ting – vores historie

Din ting – vores historie

Se døren fra Krudttønden, Andreas Mogensens rumdragt, hashboden, en kaffemaskine og mange andre genstande, der fortæller vores Danmarkshistorie igennem 17 år. Sammen med Danmarks befolkning har vi udvalgt 30 ting, der fortæller om dramatiske og turbulente begivenheder og nye tendenser i vores livsstil fra 2000-2020. I 2018 indsamlede vi et banner til ære for nationalskjalden Kim Larsen.

Danmarkshistorier (1660-2000)

Danmarkshistorier (1660-2000)

Følg danskernes historie fra Frederik 3. blev enevældig konge i 1660 til i dag. Se hvordan de rigeste og de fattigste har levet i 340 år. Kig ind i bondens spartanske stue, i arbejderens fugtige baghuslejlighed - eller i det fine borgerskabs gemakker. Danmarkshistorier fortæller om hverdagen, højtiderne og nedslag i historien, der rystede danskerne. Se eksempelvis den bredøkse, som bødlen svingede, da han kappede hovedet af Struensee i 1772, eller sæt dig til rette i dagligstuen i et parcelhus fra 1970’erne med kakkelbord og broderede puder.

Jordens folk og Etnografiske skatkamre

Jordens folk og Etnografiske skatkamre

Opdagelsesrejsende og arkæologer rejste til de fjerneste egne af verden: Til Amerikas prærier, i regnskovens indre og i den sibiriske ødemark.

Se unikke kulturskatte, som er kommet til museet – mange gange med livet som indsats. Eventyreren Knud Rasmussen indsamlede dragter og jagtvåben og meget andet fra det arktiske folk. Den største samling i verden.

Mød Vikingerne
Designer Jim Lyngvild har sat ansigt på vores berømte forfædre – vikingerne. Foto Rikke Caroline Carlsen

Mød Vikingerne

Foto og livagtige silikoneansigter står side om side med dyrebare skatte, som vikingerne handlede, plyndrede sig til eller selv smedede. Den periode, vi kalder vikingetiden, udspillede sig fra 800-1050. Danmark blev samlet af en konge, store dele af befolkningen blev kristne, og vikingerne erobrede store landområder. I resten af verden var vikingerne frygtet for deres togter og beundret for kunstfærdigt håndværk, købmandssnilde og enestående sejlads.

Danmarks Oldtid

Danmarks Oldtid

Se gravene med de første mennesker, som levede i stenalderen fra 12.500 f.Kr. til 1050 e.Kr. De første folk, som jagede uroksen i skoven og rensdyrene på sletterne. Se også to af bronzealderens verdensberømte kvinder, Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden, som rejste hele vejen hertil fra det sydlige Europa med kostbare varer, som de tog med sig i graven. I udstillingen kommer du tættere på vores forfædres barske liv og rige åndeverden.

Frederik 3.s kunstkammer

Frederik 3.s kunstkammer

Frederik 3. var en ivrig samler af underfundige genstande fra hele verden. I 1650 samlede kongen sin skatte i et særligt kunstkammer, som han stolt kunne vise frem til sine gæster.

Se kongens udstilling med de sjældne antikviteter, udstoppede dyr og eksotisk nips, som kongen samlede fra verdens fjerne egne – et miniatureslot udskåret i elfenben, en tyrkisk hjelm og fluer og edderkopper i stål og rav.

Danmarks middelalder og renæssance

Danmarks middelalder og renæssance

Se ridderrustninger, smykker, kunstfærdige altertavler og mange andre kultursskatte fra perioden ca. 1050-1659. Kig ind i købmand Niels Christensens stue i købmandsgården i Ålborg fra 1602, som er omsluttet af kassettelofter og træudskæringer. Se også Gunhild-korset udskåret af hvalrostand, som tilhørte en prinsesse for 850 år siden.

Antiksamlingen

Antiksamlingen

Se mumierne og kom helt tæt på præstinden Di-mut-shep, som blev taget ud af sin kiste. Vi har flere kulturskatte fra Faraonernes Ægypten, som samfundets spidser fik med sig til Dødsriget. Der er hjælperne, ushabtifigurerne, som den døde fik med, så han slap for det hårde arbejde i underverdenen.

Se også kunstfærdigt håndværk, skulpturer og keramik fra antikkens Grækenland, Mesopotamien og Persien.

Rundvisning i Nationalmuseets udstillinger

Rundvisning i Nationalmuseets udstillinger

Kom med på en guidet tur gennem Nationalmuseet Københavns udstillinger og hør spændende historier om Danmarkshistoriens højdepunkter. 

Du kan også invitere familie eller kollegaer på jeres helt egen private rejse gennem museet og få historien serveret af de dygtige rundvisere.

Book rundvisning her.