Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Nationalmuseets udstillinger

foto: Martin de Thurah og Kasper Tuxen

Tag med vikingerne på togt

Arkæolog Jeanette Varberg står bag Nationalmuseets nye vikingeudstilling. Her viser vi Danmarks absolut største samling af skatte fra vikingetiden. Du bliver også selv en del af de berygtede forfædres verden, når du tager med Bjørn Jernside på togt. Du er med, når han plyndrer og kæmper for sit liv i det afgørende slag. Læs mere om udstillingen "Togtet"

Danmarks Oldtid

Danmarks Oldtid

Se gravene med de første mennesker, som levede i stenalderen fra 12.500 f.Kr. til 1050 e.Kr. De første folk, som jagede uroksen i skoven og rensdyrene på sletterne. Se også to af bronzealderens verdensberømte kvinder, Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden, som rejste hele vejen hertil fra det sydlige Europa med kostbare varer, som de tog med sig i graven.

Børnenes Museum

Børnenes Museum

Tag på togt i vikingeskibet, leg som børnene i baggården i 1930’erne, eller sæt dig i skolestuen og bliv klogere på dine oldeforældres timer på skolebænken. Gå ombord på fragtskibet, og gå til ro i kahytten. Tag på marked i Pakistan og køb mad i basaren. Lav mad i det gamle køkken fra middelalderen, eller gør borgen kampklar til angreb.

Danmarkshistorier (1660-2000)

Danmarkshistorier (1660-2000)

Følg danskernes historie fra Frederik 3. blev enevældig konge i 1660 til i dag. Se hvordan de rigeste og de fattigste har levet i 340 år. Kig ind i bondens spartanske stue, i arbejderens fugtige baghuslejlighed - eller i det fine borgerskabs gemakker. Danmarkshistorier fortæller om hverdagen, højtiderne og nedslag i historien, der rystede danskerne. Se eksempelvis den bredøkse, som bødlen svingede, da han kappede hovedet af Struensee i 1772, eller sæt dig til rette i dagligstuen i et parcelhus fra 1970’erne med kakkelbord og broderede puder.

Jordens folk og Etnografiske skatkamre

Jordens folk og Etnografiske skatkamre

Opdagelsesrejsende og arkæologer rejste til de fjerneste egne af verden: Til Amerikas prærier, i regnskovens indre og i den sibiriske ødemark.

Se unikke kulturskatte, som er kommet til museet – mange gange med livet som indsats. Eventyreren Knud Rasmussen indsamlede dragter og jagtvåben og meget andet fra det arktiske folk. Den største samling i verden.

KA-CHING! Show me the money

KA-CHING! Show me the money

Træd ind i pengenes verden. Er du heldig, hårdtarbejdende, årvågen eller risikovillig, kan du prøve en helt ny attraktion - Pengebadet. Men først skal du en tur igennem pengenes historie og score “millionen” i Nationalmuseets ”Pengespil”. Åbner 28. september 2022.
Læs mere om udstillingen KA-CHING!

Mød Egvedpigens avatar

Mød Egvedpigens avatar

Som et af de første museer i verden bruger Nationalmuseet en særlig teknologi til at genoplive en verdensberømt kvinde fra oldtiden, Egtvedpigen. Se hendes avatar på museet. Ved siden af sin kiste står hun nu i en skærm og pifter efter dig eller råber hej. Hun fortæller sin historie, hvis du vil høre den. Tak til Hermod Lannungs Museumsfond for generøs støtte til realiseringen af projektet.
Læs mere om Egtvedpigens avatar.

Stemmer fra kolonierne

Stemmer fra kolonierne

Mød slavehandleren, sælfangeren, barnepigen og oprøreren i udstillingen om Danmarks kolonitid i Vestindien, Indien, Vestafrika og Grønland. De mennesker, som levede i kolonierne, fortæller historien: I møder bl.a. den vestindiske oprører Mary Thomas, Guldkystens slavehandler Ludvig Rømer, den grønlandske profet Habakuk, den vestindiske slave Franciscus. Det er mennesker, der bærer på dramatiske historier.

Sov sødt - håber du overlever natten!

Sov sødt - håber du overlever natten!

Prøv museets natunivers. Lyset slukkes og børnene må vandre ud i den mørke skov. Uglen tuder, vinden suser og mørkets væsener smyger sig bag træerne. Måske ser de en lygtemand, der vil lokke dem på afveje eller en helhest, som de må gemme sig for. Når børnene til byporten, venter der dem flere prøvelser. For både tyveknægte, bidske hunde og Fanden selv har frit spil i den sovende by....

Frederik 3.s kunstkammer

Frederik 3.s kunstkammer

Frederik 3. var en ivrig samler af underfundige genstande fra hele verden. I 1650 samlede kongen sin skatte i et særligt kunstkammer, som han stolt viser frem til sine gæster. Se sjældne antikviteter, udstoppede dyr og eksotisk nips, som kongen samlede fra verdens fjerne egne – et miniatureslot udskåret i elfenben, en tyrkisk hjelm og fluer og edderkopper i stål og rav.

Danmarks middelalder og renæssance

Danmarks middelalder og renæssance

Se ridderrustninger, smykker, kunstfærdige altertavler og mange andre kultursskatte fra perioden ca. 1050-1659. Kig ind i købmand Niels Christensens stue i købmandsgården i Ålborg fra 1602, som er omsluttet af kassettelofter og træudskæringer. Se også Gunhild-korset udskåret af hvalrostand, som tilhørte en prinsesse for 850 år siden.

Antiksamlingen

Antiksamlingen

Se mumierne og kom helt tæt på præstinden Di-mut-shep, som blev taget ud af sin kiste. Vi har flere kulturskatte fra Faraonernes Ægypten, som samfundets spidser fik med sig til Dødsriget. Der er hjælperne, ushabtifigurerne, som den døde fik med, så han slap for det hårde arbejde i underverdenen.

Se også kunstfærdigt håndværk, skulpturer og keramik fra antikkens Grækenland, Mesopotamien og Persien.

Rundvisning i Nationalmuseets udstillinger

Rundvisning i Nationalmuseets udstillinger

Kom med på en guidet tur gennem Nationalmuseet Københavns udstillinger og hør spændende historier om Danmarkshistoriens højdepunkter. 

Du kan også invitere familie eller kollegaer på jeres helt egen private rejse gennem museet og få historien serveret af de dygtige rundvisere.

Book rundvisning her.