Kanonhallen
Den imponerende 156 meter lange Kanonhal med de høje hvælvinger i Christian 4.’s gamle Tøjhus har rummet kanoner siden 1604.
I dag rummer Kanonhallen alt fra Christian 4.’s massive kanonvægt fra 1614 til moderne våben som DEHAWK-missiler, haubitsere og droner fra Irak.
Du kan også se de unikke Anholt-kanoner, som er de ældste, bevarede kanoner i Danmark. De er helt tilbage fra 1400-tallet og blev fundet ud for øen Anholt. De har muligvis været en del af Margrethe 1.s flåde.
I Kanonhallen kan du også dykke ned i otte spændende fortællinger om krig:
Atomkrig i Danmark
Under Den Kolde Krig var frygten for atomkrig en del af hverdagen for danskerne. Danske soldater trænede derfor også i brug af atomvåben, hvis Den Kolde Krig skulle blive varm.
I Kanonhallen kan du se en 203 mm haubits fra tiden under Den Kolde Krig, som kan skyde med atomgranater
Det Store Nederlag
Nådesløst regner de tyske kanonkugler ned over danskerne ved Dybbøl i 1864. Danskerne taber kampen mod det vi i dag vil kalde Tyskland, Preussen Der har siden hen være mange myter forbundet med nederlaget i Krigen 1864 og det har haft stor betydning for den danske selvforståelse helt frem til i dag.
Du kan se en kanon fra hver side af Slaget ved Dybbøl og dykke ned i nogle af grundene til, Danmark led så stor et nederlag.
Slaget ved Helgoland
Danmark opnår en sejr i Krigen 1864, og det er i Slaget ved Helgoland. I søslaget deltagerfregatten JYLLAND i kampen mod de østrigske fregatter. Da slaget slutter, flygter de østrigske skibe, og danskerne vinder.
Én af kanonerne fra fregatten JYLLAND udstillet i Kanonhallen.
Kvinder og Kanoner
I 1882 satte forstanderinde Louise Fenger en indsamling i gang blandt danske kvinder.
Pengene skulle gå til at støtte den nyopførte Københavns Befæstning mod nye angreb fra den tyske fjende.
De fik indsamlet penge til otte kanoner – som fik navnet kvindekanonerne.
Én af dem kan du se i Kanonhallen.
Krigens Pragt og Kærlighedens Magt
Kong Frederik 4. rejste på eventyr i Italien og blev forelsket i Maria Trenta. Desværre gik hun i kloster, så han fik hende ikke. Til gengæld fik han nogle meget flotte og unikke, forgyldte venetianske kanoner med hjem. De meget smukt udsmykkede kanoner, kan du se i Kanonhallen.
Hurtigere, Længere, Mere Dødeligt
I 300 år stod udviklingen af kanoner nærmest stille. Men i slutningen af 1800-tallet begyndte det at gå hurtigt. I dag fortsætter udviklingen med små justeringer, der har store fordele.
I Kanonhallen kan du studere udviklingen af kanoner fra middelalderen og frem til vores tid. Fra1400-tallets baglade kanoner til DEHAWK missil fra 1964.
Tre måder At Skyde På
Hvorfor, hvordan og hvornår bruges en kanon, en haubits eller en morter og hvad er forskellen på dem?
Det kan du blive klogere på i Kanonhallen.
Du kan blandt andet se en morter fra 1696 og en haubits fra 1772 i Kanonhallen
Hver Mands Våben
Brugen af droner er blevet almindelige i militæret og blandt civile.
I Kanonhallen kan du se en Toyota Pick-Up, der blev ramt af en drone i Irak og se de store skader, en drone kan forårsage.